Előadás

2022.05.04. 20:07

Fűszernövényekkel ismerkedtek a kecskeméti Wojtyla Központban

Olyan fűszer- és konyhakerti növényekkel ismerkedtek szerdán a kecskeméti Wojtyla Központ népkonyhára járó szegények, melyek nemcsak ízletesebbé teszik az ételt, de gyógyhatásúak is. Horváth Lászlóné Terike gyakori előadó az intézményben, a Wojtyla Akadémia keretében. Mindig más-más témában tart előadást, a gyógynövényekkel és a gombákkal kapcsolatban.

Sebestyén Hajnalka

Különleges ebédet készítettek. Fotó: Sebestyén Hajnalka

Az ismert szakember a kecskeméti Gombász klub, és a Gyógynövény klub vezetője. Barátaival, tagtársaival ezúttal az ebédet is maguk készítették el. Medvehagymából készült főzelék rotyogott a bográcsban. A főzésben segítette Tóth István, a lajosmizsei Gombász klub vezetője, és Simon Manka, a kecskeméti Gombász klub tagja.

A Wojtyla Akadémia előadására beülő rászorulók mindig nagyon kedvelik a szakember bemutatóit, és szívesen kérik ki tanácsát is egy-egy gyógynövénnyel kapcsolatban. A programot Farkas Pál, a Wojtyla Akadémia vezetője nyitotta meg.

Horváth Lászlóné először azon növényekről mesélt, melyek évtizedekkel ezelőtt még nem teremtek meg Magyarországon, az időjárási tendenciák változása miatt, ma már azonban igen. Az egyre inkább mediterrán éghajlathoz közelítő hazai időjárásunk lehetővé teszi például a füge termesztését bárhol az országban, lehet borsot termeszteni, babért, valamint már a rozmaringot sem kell a házban teleltetni, maradhat a szabad földben télen is.

Fotó: Sebestyén Hajnalka

Ezt követően csoportosította a különböző fűszernövényeket aszerint, hogy milyen ízvilágot szeretnénk elérni, milyen étel elkészítéséhez szánjuk, vagy hogy mely részét fogyasztjuk el.

Példaként hozott olyan fűszernövényeket, melyek nemcsak finomak, de gyógyhatásúak is. Szó esett az emésztést serkentő és megfázás ellen hatásos fahéjról, a légút tisztító gyömbérről, a vesetisztító tárkonyról és a fogyást is segítő kurkumáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában