Kiskunsági Nemzeti Park

2022.04.02. 13:00

Homoki élőhelyekkel ismerkedtek a kiskunhalasi gimnazisták

A kiskunhalasi KRK Szilády Áron Gimnázium és Kollégium fenntarthatósági témahetén többen választották a „Kiskunsági homoki élőhelyek kontra prérifű" elnevezésű témát, amely a Zöld Közösségért Egyesület kezdeményezésére került be a projektek közé.

Fotó: Somogyi Isván

A projektben résztvevő tanulók megismerkedtek a környék homoki élőhelyeivel, a nyílt homokbuckák jellemző vagy éppen már eltűnőben lévő védett növény- és állatfajaival, illetve az idegenhonos özönfajok, célzottan a homoki prérifű jelentette veszélyekkel.

 

Dr. Kelemen András, a Szegedi Tudományegyetem ökológusa gyorstalpaló előadást tartott az inváziós növény- és állatfajokról, melyek az új hazájukban rendkívüli mértékben voltak képesek elszaporodni és a honos élővilágot kiszorítani. 


Ezt követően a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságának koordinálásával terepen folytatódott a munka: a Pirtói-homokbuckás Természetvédelmi Területen olyan területrészeken dolgoztak a diákok, ahol az inváziós homoki prérifű nagymértékben jelen van. 
 

Az eredményes munka során több száz prérifű tövet távolítottak el kézzel a talajból, melyek így már nem fertőzik tovább magszórásukkal a védett természeti területet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában