Galériával

2022.04.14. 15:51

A papság megújulásról szónokolt Bábel Balázs érsek az olajszentelő misén

Dr. Bábel Balázs a kalocsai olajszentelő misén magyarázta el az ismételt fogadalomtétel jelentőségét.

Gábor János

Több százan vettek részt a misén Fotó: Gábor János

Több száz hívő, illetve legalább száz, az egyházmegye területéről érkező pap és papnövendék jelenlétében mutatták be a kalocsai Nagyboldogasszony-főszékesegyházban a nagycsütörtöki olajszentelő misét. Dr. Bábel Balázs, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye érseke az utolsó vacsora szertartása alapján vezette le a papság napjainkban betöltött szerepét – összhangban a Vatikán szervezésében készülő püspöki közgyűlés missziójával.

Bábel Balázs felidézte: az utolsó vacsora eleve megemlékezés volt, amelyen a zsidóság egyiptomi szabadulásának történetét mesélték újra a jelenlévőknek. 

A korabeli írások szerint így érzékeltették a kivonulás jelentőségét: „te magad is kiszabadultál, amikor atyáid kiszabadultak Egyiptomból”. 

Erre építette Jézus a maga miséjét az utolsó vacsorán – magyarázta. A főpásztor arra vezette át a mindenkor érvényes történetet, hogy jelenleg is zajlik a szinódusra, vagyis a püspökök vatikáni közgyűlésére készülés időszaka. A várhatóan 2023-ban sorra kerülő találkozótól az egyház megújulását várják, azáltal, hogy az evangélium hirdetésére új, közös nyelvezetet alakítanak ki.

Az érsek ezután a papság létjogosultsága mellett állt ki, hangsúlyozva: az egyházi szolgálatot Krisztus áldozatához kapcsolódva teljesítik, az előtt a személy előtt tisztelegve, aki szakítva az ószövetség állat-, étel- és italáldozatával, „egyszerre lett oltár, főpap és áldozat”. Ezzel összefüggésben áldják meg a kereszténység legnagyobb ünnepe előtt a különböző szertartásokhoz szükséges olajokat, majd a papi fogadalmat is megerősítik. 

Utóbbira Bábel Balázs szerint azért van szükség, mert az anyaszentegyház jól ismeri az emberi természetet: „a hétköznapok kiüresítenek” - írják, célozva a ma élők esetében különösen gyakori kiégésre. 

A megújulás – ami itt a fogadalom, egyházi értelemben pedig a szidónus – lehetővé teszi, hogy akár egészen idős papok is lelkesen, erősen viseljék a szolgálatot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában