Galériával

2022.03.21. 08:49

Szilády Áronra emlékeztek halálának századik évfordulóján Halason

Emlékkonferenciát tartottak a kiskunhalasi Szilády Áron Református Gimnázium dísztermében, az intézmény névadója halálának századik évfordulója alkalmából. A Szilády 100 címmel rendezett tanácskozás résztvevői megkoszorúzták a város egykori országgyűlési képviselőjének sírját a régi református temetőben, valamint az iskola aulájában található emléktábláját is.

Pozsgai Ákos

Fotó: Pozsgai Ákos

Fotó:

A konferencia hallgatóságát Lukács László, a Szilády Áron Társaság elnöke köszöntötte, aki Császár Elemér, a tudós halálára írt nekrológjából idézett, ami az MTA Irodalomtörténeti Közlemények 32. évfolyamában jelent meg. – „Szilády jelentőségét nem fogják csökkenteni a gyorsan tűnő évek. A messze jövő irodalomtörténete is csak azok között emlegeti majd a nevét, akiknek tudományunk legtöbbet köszön, s nem fogja sohasem elfelejteni, hogy régi irodalmunk képét a maga gazdagságában és mélységében először Szilády Áron rajzolta meg. S megrajzolta egy egyszerű, szinte falusi paplakban, a halasi parókián, messze a főváros vásári zajától s lármás tülekedésétől, abban a fehérre meszelt kis házban, melynek 1848-tól lakója, 1862-től mint halasi református lelkész, gazdája volt. A hírnév és elismerés, mely tudományos munkásságát kísérte, nem tántorította meg. Ellenállt a nagyváros és a tudományos világ csábításainak, nem lett hűtlenné a maga kis paplakához és egyszerű állásához. Valóban, Szilády Áron nemcsak nagy tudós volt, hanem nagy lélek is, s éppen ezért lehetett erős a tudományban, mert az életben is az volt!” – idézte Lukács László.

 

Bödecs Pál református lelkipásztor, a társaság tiszteletbeli elnöke az emlékkonferenciát megnyitó igehirdetése és imádsága után annak a szilárd alapnak a fontosságáról beszélt, ami Szilády Áron lelkészi és tudományos munkáját jellemezte. Fontosnak nevezte, hogy megmaradjon vezérlő elvként ez a szilárd alap, amely a megmaradást, a növekedést és az épülést szolgálja.

Dr. Vásáry István turkológus, történész, az ELTE professor emeritusa, az MTA rendes tagja Szilády Áron és barátai címmel tartott előadásában, az egykori akadémikus, korának tudósaival és lelkésztársaival való kapcsolatát, a mindannyiukban közös vallási és kulturális hátteret tekintette át.

 

Szentmártoni Szabó Géza irodalomtörténész, nyugalmazott egyetemi oktató Szilády Áronról, mint az első teljes Balassi-kiadás és a Régi magyar költők tára tudós szerkesztőjéről értekezett, akinek köszönhetően az addig ismeretlen művek az olvasók kezébe kerülhettek.

 

Dr. Munding Márta PhD, kutató, a Szilády-gimnázium egykori diákja, Szilády Áron és a nyelvek címmel tartott előadásában azt hangsúlyozta, hogy Szilády Áron mennyire fontosnak tartotta a keleti nyelveket. Szakál Aurél, a halasi Thorma János Múzeum igazgatója Szilády Áron utóéletéről folytatott kutatásait foglalta össze előadásában. Kiemelte, hogy a Thorma János Múzeumban már látható az április 21-én megnyíló Szilády Áronról szóló kiállítás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában