Segítségnyújtás

2022.03.05. 11:25

Már több száz menekült érkezett Bács-Kiskun megyébe is

A katasztrófavédelem szervezésében három kecskeméti befogadóhelyen péntek délutánig 106 háborús menekültet szállásoltak el, köztük 64 gyermeket. De ennél már sokkal többen érkezhettek Ukrajnából, akiknek munkaadók, rokonok, jóakaratú felajánlók segítenek a városban és megyeszerte.

Hraskó István

A homokbányai dolgozói apartmanokban közel száz menekültet szállásoltak el. Fotó: Hraskó István

A katasztrófavédelem február 24-e óta (tehát az orosz támadás megindulásának napja óta) dolgozik a befogadóhelyek kijelölésén és előkészítésén, ezeket ha kell, saját logisztikai bázisában levő tábori ágyakkal és hálózsákokkal is felszereli. Szükség szerint szervezi a háború elől menekülő emberek szálláshelyre utazását – közölte megkeresésünkre az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A katasztrófavédelem múlt szombaton operatív törzset hozott létre központi szinten és Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj Zemplén és Hajdú-Bihar megyében, amelyek a helyzet kezelését azóta is koordinálják. Azóta Budapesten, Nógrád, Pest, Győr-Moson-Sopron, Fejér és Bács-Kiskun megyében is operatív törzs működik, amelyek szintén koordinációs feladatokat végeznek. A katasztrófavédelem eddig 1500 tábori ágyat és hálózsákot biztosított a befogadóhelyek előkészítéséhez.

– A katasztrófavédelem szervezésében Bács-Kiskun megyében jelenleg három kecskeméti befogadóhelyre kerültek a háború elől menekülő emberek, összesen 106-an, közülük 64-en gyermekek. A katasztrófavédelem Bács-Kiskun megyei operatív törzse, ha szükséges, egyéb befogadóhelyeket is kiválaszt és felkészít a bajba jutott emberek fogadására és elszállásolására – tette hozzá az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Menekültek érkeztek a munkásszállásra

Szerda éjszaka a homokbányai dolgozói apartmanokban közel száz menekültet szállásoltak el a városi cégek segítségével, 60 gyermek és 20 felnőtt érkezett Kárpátaljáról. A menekültek között volt várandós nő is, aki az éjjel már világra is hozta gyermekét a kecskeméti kórházban.

 

Engert Jakabné szociális ügyekért felelős alpolgármester portálunknak adott nyilatkozatában hangsúlyozta a katasztrófavédelemmel való együttműködést. A város biztosítja a teljes ellátást, napi háromszori étkezéssel, hétvégén a Máltai Szeretetszolgálat közreműködésével. Az alpolgármester szerint kiszámíthatatlan, mit hoznak az elkövetkező hetek, de az biztos, hogy szükség lesz az összefogásra. Kérte, hogy aki önkéntes munkával tud segíteni, regisztráljon a Gondoskodó Szolgálatnál, ahová befutnak azok az információk is, mire lenne szükségük a menekülteknek.

Segítenek a cégek, önkéntesek, jólelkű emberek

A katasztrófavédelem szervezésén kívül is érkeznek menekültek Kecskemétre, főleg városban dolgozó ukrán vendégmunkások családjai, nekik általában a munkaadójuk biztosítja a szállást helyi hotelekben, panziókban vagy munkásszálláson. Másoknak a megyeszékhelyen vagy környékén élő rokona, ismerőse, de olyan esetekről is tudunk, hogy önzetlen magánszemélyek ajánlották fel házukat, lakásukat.

 

Sokan érthetően minimális személyes holmival hagyták el otthonukat Ukrajnában. Támogatásukra már jónéhány Facebook-csoport szerveződött, gyűjtések sora indult. Kecskeméten a Medina Adománybolt szinte az első pillanattól igyekszik gyorsan reagálni a segítségkérésekre, jelzésekre. Felhívásukra múlt hétvégén is rengeteg ágynemű, babápolási termék, tisztálkodó-és tisztítószer összegyűlt a sok jószándékú adományozónak köszönhetően.

Fotó: Hraskó István

Amikor egy háromgyermekes család fogad be két anyát hat gyermekkel

A kisebb településeken is számos szép példája akad a menekültekért történő összefogásnak. A kárpátaljai születésű, régóta Magyarországon, Kerekegyházán élő Zsuzsanna is segít, akinek csak tud.

– Hozzám is érkeztek rokonok. Itt biztonságban vannak, otthon, Kárpátalján viszont nagyon bizonytalan a helyzet. A háború első napjai óta keresnek a barátaim, ismerőseim, hogy kell-e valakinek segítség. Körbekérdeztem, és a Facebook-on is láttam posztokat. Négy család került a látóterembe, nekik vásároltunk, fuvaroztunk, cipekedtünk Kerekegyházán. Csepp a tengerben, tudom. Mégis köszönöm mindenkinek, aki részt vett benne. Adományokat Kerekegyházán gyűjtött egy istenhívő ismerősünk. Bejárta a várost, sokan első szóra adtak, amit kértünk. Három autónyi cucc jött össze három nap alatt – mondta Zsuzsanna.

Az egyik kijevi ukrán család autóval menekült, hozták a nagymamát is. Az édesanya harmadik gyermekét várja, kisfia óvodás, kislánya súlyosan mozgássérült. Nekik van hol lakniuk, ismerőseik bérelnek számukra egy lakást, ennek a berendezésében, ellátásukban segítenek Zsuzsáék. A család addig tervez maradni, amíg haza nem mehetnek – ha egyáltalán lesz hova hazatérniük…

– Egy közeli tanyában két anyuka hat kisgyerekkel talált menedéket, egy háromgyermekes család fogadta be őket. Úgyhogy ma kilenc gyermek volt egy szobában. Nekik vittünk pelenkát, popsitörlőt, élelmiszert, higiéniai szereket, játékot a gyerekeknek. Ők is maradnak, amíg biztonságos nem lesz visszatérni. Apukák hadkötelesek, már nem léphették át a határt – sorolta Zsuzsanna. De péntek este sincs számra megoldás: egy háromgyermekes, Kecskemétre érkezett családnak visz adományokat.

„Ha vége lesz, Isten is úgy akarja, akkor hazamegyünk”

Kecskemét-Homokbányán szerda este szállásoltak el 60 gyermeket és 20 felnőttet. A legtöbben Ungvárról érkeztek. – Féltünk, hogy lerombolják a házunkat, jókedvünkben nem jöttünk volna ilyen messzeségbe. A szállás jó, de otthon lenne a jobb – békében – mondja komoran Buka Mária. Férjével, lányával, hét unokájával, unokatestvérével kelt útra, a határig vonattal mentek, majd Záhonytól busszal hozták őket Kecskemétre. Magdi, Laci, Ancsi, Sztella – a nagymama szerint a gyerekek nagyon sírtak az úton, de most mosolyogva nézegetik a róluk készült képeket és kíváncsian nyúlkálnak az átnyújtott csomagba, amiben van csoki, keksz és gyümölcs is. Főleg miután nagyanyjuk megnyugtatja őket: „a bácsi nem orosz, magyarul beszél”.

Mária férje már hatvanhat éves, őt átengedték a határon, a nagycsalád több férfiúja viszont Kárpátalján maradt. 

Örülnek, hogy Kecskeméten végre menedéket találtak és biztos szállásuk van, és kaptak ruhát is – de nagyon aggódnak az otthoniakért.

– Nincs nekünk pincénk, muszáj volt valahova elmenekülni, menteni a gyerekek életét. Ha vége lesz, Isten is úgy akarja, akkor hazamegyünk – sóhajt a szintén ungvári Ádám Anna. Ő két lányával és hat unokájával érkezett, de azt mondja, van még egy lánya Magyarországon, aki más szállásra került – de nem tudja, hova, és eddig nem is tudta kideríteni. Abban bízik, hogy hamarosan vége szakad a háborúnak és egész kálváriájuknak.

„Nem szabad elhanyagolni a tanulást”

Az Ungvár melletti Rát faluból kelt útra Éva négy gyermekével már múlt szombaton. Vonattal utaztak Záhonyig, majd mint elmondta, egy napig ott voltak, egy ismerős segítségével találtak szállást, majd szintén az ismerős segítségével jöttek Kecskemétre. Most egy Ceglédi úti munkásszállón laknak. — Záhonyban nagyon nagy volt a tömeg, a gyerekek borzasztóan elfáradtak. Szüleim, öcsém még otthon maradtak. Én már jól meggondolnám, visszamenjek-e. Ha találok lakást, munkát, akkor azt hiszem, maradunk, és próbálunk keresni a gyerekeknek iskolát. Nem szabad elhanyagolni a tanulást — mondta az asszony könnyeivel küszködve. A Medinának köszönhetően már kaptak élelmiszeradományt. Éva nem szívesen beszél arról, ezenkívül mire lenne szükségük, és semmit sem kér, de szavaiból kiderül, a munka lenne számára a legnagyobb segítség.

Forrás: Hraskó István

Itt lehet jelentkezni önkéntesnek

A CédrusNet Gondoskodó Szolgálatánál jelentkezhetnek azok, akik önkéntesként tudnak segíteni az adományok szállításában, rakodásában, vagy akár tolmácsolásban, a menekültek ellátásában. Eddig közel ötven önkéntest regisztráltak, köztük tolmácsokat és orvosokat is, más szállást ajánlott fel. Mindenkinek rögzítik az elérhetőségeit, és telefonálnak, ha szükség van a segítségükre, azaz a szolgálat koordinál és összeköti az igényeket a felajánlásokkal. Diszpécsereiket a 06 20 556 3402-es és a 06 70 798 3516-os telefonszámon lehet hívni reggel 8 és este 7 között, ezen információt tudnak adni az adománygyűjtéssel kapcsolatban is.

Aki Kecskemét kárpátaljai testvérvárosát, Beregszászt szeretné pénzadománnyal segíteni, az önkormányzat által e célra létrehozott városi számlára tud utalni, számlaszám: 11732002 - 15337544 - 10010426.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában