Felújítás

2022.02.19. 06:55

Kiskunhalason is megújultak a hadisírok és emlékhelyek

Kiskunhalason jártak a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) munkatársai, hogy személyesen nézzék meg a pályázati pénzből felújított hadi sírhelyeket és síremlékeket. Az első világháború kezdetén Kiskunhalasról 2000 katonát és 600 népfelkelőt vonultattak be, ez a szám később 3000 fő fölé emelkedett. Miközben egyre több front nyílt meg, a Kiskunságba sorra érkeztek a gyászlevelek.

Pozsgai Ákos

Rendbe tették a hadisírokat. Fotó: Pozsgai Ákos

Már 1914-ben megnyílt a római katolikus temetőben az első világháborús parcella. A kiskunhalasi férfiak közül mintegy ezer veszett oda az első világháborúban. A halottak neveit út menti keresztekre, települési-, egyházi- és iskolai emlékművekre vésték fel a városban és környékén. 1914-1918 között hozták létre az első világháborús hősi halottak sírkertjét, ahol magyar és osztrák sebesültek, valamint szerb hadifoglyok nevei olvashatók a mintegy 60 sír feliratán. Összesen 78 hadisír őrzi magyar, bosnyák, lengyel és német nemzetiségű katonák örök álmát.

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) munkatársai folyamatosan járják az országot, hogy a pályázatok keretében már felújított sírhelyek és síremlékek állapotának megfelelő fenntartásáról személyesen is meggyőződjenek. A hét folyamán egyik állomásuk Kiskunhalas volt, ahol 2017 őszén került sor az Alsóvárosi római katolikus temetőben található első világháborús síremlékek, kőkeresztek felújítására, kiegészítésére, restaurálására, sorba rendezésére, újra állítására. Az ismert neveket, születési adatokat újra vésték, a hiányzó, megsemmisült vagy helyrehozhatatlan síremlékeket és kőkereszteket pótolták. Az első világháborús parcellához az ekkor épített sétány biztosítja a könnyű elérhetőséget.

Fotó: Pozsgai Ákos

A hadisírok rendbetételében a kiskunhalasi Pásztortűz Kulturális és Hagyományőrző Egyesület, a Mozgáskorlátozottak Kiskunhalasi Egyesülete, a Fészekrakók Egyesülete, a Bibó István Gimnázium, a Bernáth Lajos Kollégium és a Szilády Áron Református Gimnázium diákjai működtek közre. A Honvédelmi Minisztérium pályázatán az emlékhely felújítására 8 millió forintot nyert az Alsóvárosi Római Katolikus Plébánia Hivatal, a hadi sírokat a kiskunhalasi Pásztortűz Kulturális és Hagyományőrző Egyesület gondozza 2010 óta.

Fotó: Pozsgai Ákos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában