Képviselő-testületi ülés

2022.02.27. 15:25

Hosszasan vitáztak a bajai képviselők a város költségvetéséről

Hosszasan vitáztak a bajai képviselők a város idei költségvetéséről a legutóbbi képviselő-testületi ülésen. A tanácskozáson szó esett az idei Halászléfőző Fesztiválról és a szabadtéri színházról is.

Márton Anna

A tanácskozáson szó esett az idei Halászléfőző Fesztiválról és a szabadtéri színházról is. Fotó: Márton Anna

Ismét hosszúra nyúlt a testületi ülés, reggeltől késő délutánig tanácskoztak a bajai képviselők csütörtökön. Ez nem csoda, hiszen a költségvetés tárgyalása is napirenden volt, ami minden évben hosszadalmas vitákat generál. Nyirati Klára polgármester hangsúlyozta, hogy idén szigorú, kiegyensúlyozott a költségvetés, a kiadások 80 százalékát működésre, a 20 százalékát fejlesztésre szánják. 

A költségvetés megtárgyalása előtt nagy érdeklődés övezte a város idei rendezvénytervét. A bajaiak és a környékbeliek már kíváncsian várják, hogy a városban milyen programok valósulnak meg ebben az évben. 

A legnagyobb érdeklődés a Bajai Halászléfőző Fesztivált és a szabadtéri színházi eseményt kísérte. 

Mindkét rendezvénnyel kapcsolatban kérdéseket kaptak a szervezők a részletekről. A januári testületi ülésen már elhangzott, hogy hamarosan tájékoztatják a város lakosságát arról, hogy például a Halászléfőző Fesztivál hogyan, miként valósul meg a városban. A tájékoztatás váratott magára, és a csütörtöki ülésen Némedi István, a Baja Marketing Kft. ügyvezetője arról beszélt, hogy március 16-án ismertetik az események részleteit. 

Annyit elmondott az ügyvezető, hogy még számos nyitott kérdés van, hiszen az eseményre a város idén költségvetési támogatásként 20 millió forintot jelölt meg. Az előző években a bajaiak legnagyobb fesztiválja, a Halászléfőző Fesztivál költségvetése 50 és 55 millió forint között mozgott, amit annak idején a Baja Marketing Kft. támogatásból, illetve a rendezvény bevételeiből tudott fedezni – tudtuk meg Kámánné dr, Bari Bernadett-től, a Fidesz-KDNP frakcióvezetőjétől. 

– Fontos gyakorlat volt a korábbi városvezetés ideje alatt, hogy már előző évben kötöttek szerződéseket a fellépőkkel a fesztiválra. 

Ennek azért volt jelentősége, mert ha ennyire időben készülnek az eseményre és megkötik a szerződéseket, akkor jelentősebb kedvezménnyel tudnak meghívni előadókat egy ilyen nagy horderejű rendezvényre – hívta fel a figyelmet Kámánné dr. Bari Bernadett. A kérdésre, hogy hogyan, miként és kivel kívánják megvalósítani az eseményt – ugyanis ismert tény, hogy a korábbi rendezvényszervezők már nincsenek a cégnél, az ő munkaviszonyukat megszüntették – Némedi István elmondta, hogy mindösszesen vele együtt három fő szervezi az eseményeket, ezért külsős cégek bevonását tervezik. 

Kámánné dr Bari Bernadett a Fidesz-KDNP frakció vezetője. Fotó: Márton Anna

A másik nagy kérdés a szabadtéri színház megrendezése volt. Az ügyvezető már a bizottsági ülésen elmondta, hogy a dolgok jelenlegi állása szerint nem szerveznek szabadtéri színházat idén Baján, hiszen a költségvetés megtervezésekor lehúzták az erre szánt összeget. Az igazgató abbéli reményét is kifejezte, hogy mivel pályáztak az esemény megrendezésére, talán a két tervezett előadás közül legalább egyet sikerül megvalósítani. 

Talán még van valamennyi remény arra, hogy állami támogatással megvalósuljon a szabadtéri színház megrendezése, véli az igazgató. 

– Nagyon várják a bajaiak, egyrészt mert a szabadtéri színháznak idén lenne a 10 éves jubileuma, másrészt az ország második legnagyobb szabadtéri színháza turisztikai szempontból is egy hatalmas lehetőség a helyi vállalkozók számára – mondta Kámánné dr. Bari Bernadett, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában