Galériával

2022.02.18. 13:55

Eskütétel után futottak az újoncok a kecskeméti repülőbázison

Tizennyolc szerződéses újonc fejezte be a napokban alapkiképzését a kecskeméti repülőbázison, és tett pénteken katonai esküt, majd egy óra múlva ők is csatlakoztak a Nemzetközi Katonai Sporttanács megalakulásának 74. évfordulója alkalmából rendezett futáshoz.

Hraskó István

Letették esküjüket az újoncok. Fotó: Hraskó István

–Egy katona életében kevés felemelőbb élmény van, mint az, hogy akár a minden ember számára legdrágább kincs, az élet feláldozását is magába foglaló fogadalmának megtételével, felesküdjön hazájára és népére.  Felemelő, mert elöljárói és bajtársai előtt teheti meg mindezt, felkészültségének és elhivatottságának tanújelét adva – mondta az újoncoknak tartott beszédében Jenei Barna ezredes, a bázis parancsnokhelyettese.

Az újoncok közül Bihary Ferenc őrmester mondta előre az eskü szövegét társainak. Mint elárulta, nem izgult, mert van rutinja a szereplésben: tizenhat éve zenél, basszusharsonán játszik, és már nagyon sok fellépése, versenye volt. Ugyanakkor nagy megtiszteltetésnek tartotta, hogy ő kapta meg a feladatot.

A kiskunlacházi fiatalember jelenleg Szegeden jár egyetemre. Sok barátja, ismerőse van az MH Hódmezővásárhely Helyőrségi Zenekarban, ők hívták Ferencet, hogy csatlakozzon a honvédséghez. Elvégezte az alapkiképzést, még egy rövid határvédelmi felkészítés vár rá, utána pedig csatlakozni fog a vásárhelyi alakulathoz. Az egyetemen egy év múlva végez, de szeretné majd elkezdeni a karmester képzést is. Egyértelműen a honvédségnél képzeli el stabilan a jövőjét.

– Izgalmas volt! Robbantottunk, kézigránátot dobtunk, volt lövészet, harcászat, tereptan, sok területen megismerkedtünk az alapokkal. Embere válogatja, kinek mennyire tetszik ez, én kifejezetten jól éreztem magam, teljesíthetőek a feladatok mind fizikálisan, mind mentálisan. Mindenkinek csak ajánlani tudom! – mondta az alapkiképzésről az újonc katona.

Aki aztán lassan kezdhette is a bemelegítést, mert az összes újonc „benevezett” a Nemzetközi Katonai Sporttanács megalakulásának 74. évfordulója alkalmából a reptéren tartott futásra. A bázis minden évben csatlakozik a katonák közötti bajtársiasságot, összetartást hangsúlyozó nemzetközi kezdeményezéshez, idén közel nyolcvan önkéntesük teljesítette a három kilométeres távot zárt alakzatban, egyenruhában, bakancsban futva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában