Kezdeményezés

2022.02.12. 17:28

Elhagyott könyvekkel népszerűsíti az olvasást a nagykőrösi írónő

Fehér Szilvia nagykőrösi író maga vásárolja azokat a könyveket, melyeket aztán elhagy a város különböző pontjain. Az Elhagyott könyvek – Nagykőrös kezdeményezés célja, hogy a helyiek megtalálják a könyveket, és az olvasás élményével gazdagodjanak, majd újra elhagyva a köteteket mást is ebben részesítsenek.

Horváth Péter

Fehér Szilvia maga vásárolja azokat a könyveket, melyeket aztán elhagy Fotó: Bús Csaba

„Én egy elhagyott könyv vagyok! Téged vártalak, hogy elvigyél magaddal! Olvass el, majd hozz vissza, hogy mások is hazavihessenek! Ha tetszik a kezdeményezés, hozz te is egy könyvet, indítsd el ezen a vándorúton!” – ilyen címkével ellátott könyvekkel találkozhatnak a nagykőrösiek a város különböző pontjain szeptember eleje óta. Fehér Szilvia nagykőrösi író indította útjára az Elhagyott könyvek elnevezésű olvasásnépszerűsítő kezdeményezést, mely keretében hetente többször véletlenül kiválasztott helyeken hagy könyveket Nagykőrös frekventált pontjain, azzal a céllal, hogy megtalálják őket a járókelők, és az olvasás gyönyörében részesüljenek. 

Legtöbbször padokon bukkanhatnak az értéket képviselő kötetekre a helyiek, de más helyeken, üzletek előtt, vagy a Cifrakertben is talált már gazdára elhagyott könyv.

– Ezzel az olvasás fontosságára és szépségére szeretném felhívni a figyelmet. És persze a hagyományos könyvformátum értékére is, hiszen e-könyvet nem lehet így megosztani a közösség tagjaival – mesélt a kezdeményezés céljáról az ötletgazda.

Le kell lassulnunk felgyorsult világunkban

– Sajnos kevesen tudnak manapság könyvet olvasni, pedig annyi minden van, amit csak a könyvektől kaphatunk meg, és a tévétől vagy a sorozatoktól nem. Nem gyors élményeket kapunk, és a mindennapi praktikára sem tanítanak meg, hanem sokkal inkább arra, miként legyünk emberek. Mit tett egy hős a nehéz helyzetben, amilyenbe adott esetben mi is kerülhetünk? Egy jó könyv így ad receptet az élethez, és erkölcsiségre, testvériségre, barátságra és emberségre tanít. A művészek segítenek megmutatni, hogy mitől maradunk emberek egy helyzetben – fejtette ki Fehér Szilvia, hozzátéve, hogy nincs könnyű helyzetben ma az olvasás. 

Rendkívüli ingergazdagsággal kell versenyeznie a könyveknek, egy gyorsuló világgal, a felgyorsult információáramlással és a vizuális kultúrával. 

Másfajta működést kíván az, ha leülünk egy könyvet olvasni, hozzá kell lassulni, és másként veszi igénybe az agyunkat és az érzelmeinket.

Éledező közösség

Szilvia maga finanszírozza a kultúrmissziót, többnyire antikváriumból rendel jó minőségű, és biztosan érdekes tartalmú könyveket, és hetente több alkalommal helyez ki köteteket. Az indulás óta már jó 50 könyv talált gazdára. 

 

–Arany városaként természetesen Arany Jánossal kezdtük, jó pár Arany-kötetet kitettem, majd jött Petőfi, Jókai, József Attila. Volt romantikus hetünk, téli hetünk, karácsonyi hetünk, amikor az adott témában hagytunk el könyveket – mondta Szilvia, önkéntelenül is többes számra váltva, ami azt mutatja, hogy noha főként egyedül csinálja még, a kezdetek óta közösségben gondolkodik.

Amint kitesz egy könyvet, a fényképét azonnal feltölti az Elhagyott könyvek – Nagykőrös Facebook-oldalra, olyan beállítást választva, amiből biztosan kiderül, hogy hol találhatják meg a könyvvadászok. Mint fogalmazott, éledezik a közösség, és – ugyan kevesebbszer, mint szeretné – időnként visszajelzést is kap egy könyv új gazdájától. 

Szellemi és erkölcsi befektetés

– Még kicsi a tábor, néhány százan követik az oldalt, de egyre nyilvánvalóbbá válik a bekapcsolódók számára, hogy büszkeséggel töltheti el őket, hogy ők is részt vesznek az olvasás népszerűsítésében – fogalmazott a kezdeményező, hozzátéve: az lenne a legjobb, ha a könyvek körforgásban lennének, és olvasás után új gazdára találnának, illetve hogy az emberek maguk is választanának polcukról egy-egy olyan könyvet, amit értékesnek tartanak, és jó szívvel megosztanának másokkal.

Az író hangsúlyozta, hogy ugyan az ő finanszírozására szorul még a küldetés, de ő ezt befektetésnek tekinti.

– Nem lehet minden befektetésre anyagi szempontból tekinteni. Ez inkább szellemi és erkölcsi befektetés, és ebben az a profit, ha minél több olyan embert sikerül megszólítani, aki hisz az olvasásban, vagy szeretne olvasni, de nem jut rá ideje, esetleg éppen a könyvekkel kacérkodik, és bátorítja őt az olvasóvá válásban – mondta Fehér Szilvia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában