Tervek

2022.01.27. 11:25

Támogatásban részesülnek az egyházak és a nemzetiségek a Bajai járásban

Több mint 26 millió forint támogatást kapnak Baja és térsége nemzetiségi önkormányzatai és egyházi szervezetei.

Márton Anna

Zsigó Róbert, Baja és térsége országgyűlési képviselője. Fotó: Bús Csaba

Jelentős támogatásban részesülnek Baja és térsége nemzetiségi önkormányzatai és egyházi szervezetei. A beruházások során közösségi házakat újíthatnak fel és új települési programok valósulhatnak meg a térségben. A kormányzati támogatás összege több mint 26 millió forint. 

– A Bácska hagyományosan soknemzetiségű térség. Az itt élő németek, szerbek és horvátok elválaszthatatlan részét képezik történelmünknek és kulturális hagyományainknak. Ezért is fontos, hogy a közösen képviselt örökségünk fennmaradhasson a minket követő nemzedékek számára is – mondta Zsigó Róbert államtitkár, Baja és térsége országgyűlési képviselője. Hozzátette: ebben a magyarországi nemzetiségek és a kormányzat közötti együttműködés jelentős segítséget jelent, és ez egyaránt megnyilvánul az oktatás területén, a beruházások támogatásában, illetve abban is, hogy parlamenti képviseletük van a nemzetiségeknek. 

Hercegszántón a Szerb Nemzetiségi Önkormányzathoz tartozó kultúrház, valamint a Veseli Santovcani Nemzetiségi Hagyományőrző Egyesület székháza is 2-2 millió forintból szépülhet meg. 

Emellett a településen felújítják a vodicai keresztet, ugyancsak kétmillió forintból. Szintén kétmillió forintból végezhetik el Nemesnádudvaron a Német Nemzetiségi Táncház karbantartását, míg ugyanekkora összegből a Magyarországi Németek Általános Művelődési Központjának kollégiumi fejlesztését Baján. 

Katymáron megújulhat a közösségi tér kétmillió forintból, és további hárommillió forintot fordíthat a Német Nemzetiségi Önkormányzat út menti keresztek felújítására. A horvát nemzetiség közösségi háza kétmillió forintból fejlődhet tovább a településen, ezenkívül felújítják a temető előtti keresztcsoportot, valamint a temető egy részét is, összesen hárommillió forintból. 

A Bácsbokodon található, horvát nemzetiséghez tartozó, hagyományos gazdálkodást bemutató kiállítótér is korszerűbbé válhat kétmillió forintból, Bácsborsódon pedig megszépülhet a Német Nemzetiségi Önkormányzat próbaterme, a település mintegy kétmillió forintot kapott. 

További négy település egyházi szervezete – Csávoly, Felsőszentiván, Rém és Baja – sikeresen pályázott, összesen 2,4 millió forintot nyert el közösségi programokra, míg Érsekcsanádon a Római Katolikus Plébánia 200 ezer forint támogatással szervezheti meg Az életet jelentő víz elnevezésű tematikus táborát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában