Testületi ülés

2022.01.14. 13:54

Számos belterületi utat fejlesztenének Lajosmizsén

Egy, összesen 845 millió forint értékű pályázatból újítanák meg Lajosmizse kerékpárútját, számos belterületi utcarészt és parkolóhelyeket is kialakítanának a forrásból – többek között e pályázat benyújtásáról is határozott csütörtökön a képviselő-testület.

Horváth Péter

Több napirendi pontban is döntöttek csütörtökön a lajosmizsei képviselő-testületi ülésen

Forrás: Horváth Péter

Idei első ülését tartotta csütörtökön a lajosmizsei képviselő-testület, melyen több napirendi pontban döntöttek az elöljárók. A képviselők az első napirendi pontban tárgyalták a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó önkormányzati rendelet módosítását. Erre azért volt szükség, mert a csatornázatlan területek szennyvíz-elszállítására kiírt pályázatra senki nem jelentkezett, így a katasztrófavédelem a Faragó Környezetvédelmi és Szolgáltató Kft.-t jelölte ki a közszolgáltatás elvégzésére január 1-től december 31-ig. 

A napirendi pont egyhangú elfogadása után a testület a polgármester megemelt illetményét is elfogadta. Basky András illetménye a megyei jogú város polgármesteri illetményének, bruttó 1 millió 300 ezer forint 75 százaléka, azaz havi 975 ezer forint, illetve ennek 15 százalékáig terjedő költségtérítésre jogosult, ez 146 ezer 250 forint. 

Az ülés legfontosabb döntése, hogy Lajosmizse benyújtja pályázatát a TOP Plusz Élhető települések 845 millió forint összköltségvetésű kiírására. A beadni kívánt pályázat négy nagy egységből áll: a belterületi kerékpárút felújítása és a kapcsolódó területek csapadékvíz-elvezetési problémáinak megoldása, a Kodály Zoltán utca építésével kapcsolatos meglévő terv megvalósítása, illetve több utca megújítása parkolóhelyek kialakításával, a művelődési ház színházterme felújításának folytatása és több kisebb fejlesztés. A pályázatban olyan területeket is megújítanak, ami nem fért bele a Zöld Város Projektbe. 

Kovács Gábor települési főépítész beszélt részletesebben a pályázat útfelújítással, területrendezéssel kapcsolatos tartalmáról. 

A kerékpárút mintegy 2,8 kilométer hosszú belterületi szakasza sok helyen leromlott, így különböző intenzitással felújításra szorul és 2,3 kilométeres hosszon indokolt a vízelvezetés megoldása és a zöldfelületek rendezése is. 

A Kodály Zoltán utca felújítását a Kodály Zoltán közig tervezik. A Radnóti téri és a Béke-­lakótelepen található játszóteret is fejlesztenék, extrém­sport-lehetőségeket biztosítanának és mérlegelik a futópálya-építés lehetőségét is. A pályázat magában foglalja a Szabadság téri park és a lakóházak közötti burkolatkorrekciót és parkolóhelyek kialakítását is, valamint lámpás kereszteződéssé alakíthatják a Széchenyi utcai csomópontot. 

A művelődési ház oldalában is parkolóhelyeket alakítanának ki és rendeznék a zöldfelületeket.

Az egészségház parkolási problémáit a parkoló- és árokrendszer átalakításával kezelnék. A művelődési háztól a Vörösmarty utca felé szintén terveznek burkolatrendezést, zöldfelület-­kezelést és parkolóhely-kialakítást, illetve a Wesselényi utcában is parkolókat építenének. Felmerült a templom mögötti utca állapotának kérdése is, ami bekerült az igénylistába, és ha a pályázati forrás engedi, akkor azt is rendezik. 

Basky András hangsúlyozta, hogy a pályázat tartalma koncepció, a részletes tervezést a lakosság és a képviselő-­testület bevonásával készítenék el. A pályázat beadásáról egyhangú igennel döntött a testület, így az önkormányzat ma benyújtja a tendert. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában