Bács-Kiskun

2022.01.07. 19:54

Ne menjünk el a földön fekvő ember mellett!

A Kecskeméti Városrendészetnek számos feladata van, hiszen nem csak a parkolójegyek érvényességét nézik, a közterületek rendjét és tisztaságát őrizik, vagy a közbiztonságot figyelik, hanem kiemelt feladatuk a hajléktalanok és rászorulók segítése is.

Várkonyi Rozália

Fotó: illusztráció

Az időjárás ezen a télen eléggé változó, hiszen néhány napja 15 fokot is mérhettünk nappal, ám hamarosan beköszönt újra a hideg, emiatt könnyen és gyorsan kihűlhetnek a szabadban elalvó emberek. Ez a veszély nemcsak az utcán élő hajléktalan embereket fenyegeti, hanem azokat is, akik például buszra várva elbóbiskolnak a megállóban. A földön fekvő, padon ülő emberek keringése lelassul a nagy hidegben, cselekvőképességük a testhőmérséklet csökkenésével fokozatosan romlik. Ezekben a hideg téli hónapokban, ha földön fekvő embert látunk, ne menjünk el mellette, hiszen lehet mi vagyunk az utolsó esélye, hogy életben maradjon!

Merjünk segíteni a földön fekvőn!

Dr. Német Zsolt, a Kecskeméti Városrendészet intézményvezetője elmondta, hogyan tudunk mi magunk is segíteni egy ilyen helyzetben.

– Ha mozdulatlan, földön ülő vagy fekvő embert látunk, ne menjünk el mellette, szólítsuk meg, próbáljuk meg felébreszteni, ajánljuk fel segítségünket, mert a tragédiák megelőzése közös felelősségünk! Amennyiben a kérdéseinkre a földön fekvő személy nem válaszol, mert ájult, eszméletlen állapotban van, akkor azonnal hívjunk segítséget. 

A mentőszolgálat kiérkezéséig fontos, hogy ellenőrizzük a légzését, helyezzük stabil oldalfekvésbe és ha szükséges kezdjük meg az újraélesztést 

– mondta.

Tudni kell, hogy minden sérült, vagy veszélyben lévő személynek fel kell ajánlani a segítséget, függetlenül attól, hogy ténylegesen segítségre szorul-e vagy sem. Fontos, hogy szerezzünk bizonyosságot arról, hogy a földön fekvő személynek szüksége van-e segítségre, továbbá ajánljuk fel a segítségünket abban az esetben is, ha többen már a helyszínen vannak.

A Büntető Törvénykönyv szerint: „Aki nem nyújt tőle elvárható segítséget sérült vagy olyan személynek, akinek az élete vagy testi épsége közvetlen veszélyben van, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha a sértett meghal, és életét a segítségnyújtás megmenthette volna”.

Rendszeresen segítenek a hajléktalanokon

A Kecskeméti Városrendészet a hideg idő beálltával is kiemelt figyelmet fordít arra, hogy Kecskemét közterületein, illetve a külterületi tanyákban senki se fagyjon halálra, illetve ne legyen egészségkárosodása. Mint megtudtuk, a járőrszolgálatok nem csupán hétköznaponként, hanem heti rendszerességgel péntek és szombat éjszakánként is felkeresik a hajléktalan személyek által létesített átmeneti alvóhelyeket és tájékoztatják őket a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elérhetőségeiről és az általuk nyújtott szolgáltatásokról, többek között a hajléktalanszállóról, a nappali melegedőről, az étel-, a ruházat- és a tisztálkodási lehetőségekről.

– A városrendészet szorosan együttműködik a kecskeméti mentőszolgálattal és a Máltai Szeretetszolgálattal, kollégáink az eset súlyosságától függően minden alkalommal értesítik a hatáskörrel rendelkező szervezet munkatársait, amennyiben segítségre szoruló, fedél nélküli, vagy súlyos állapotban lévő személlyel találkoznak – mondta el a városrendészet intézményvezetője.

A külterületi szolgálat segíti a tanyasiak életét

2017-ben a Kecskeméti Városrendészet létrehozta a külterületi szolgálatot, ahol egy állandó járőrpáros a külterületen élők biztonságáért felel. Dr. Német Zsolt elmondta, hogy a tanyasi környezetben élők ritkán kérnek támogatást rászorultság esetén is az ott érvényesülő erkölcsi normák miatt, mert szégyellnek kérni. A közterület-felügyelők a rendészeti feladataik ellátása mellett rendszeresen felkeresik a tanyás ingatlanokban élőket, hogy felmérjék ki és milyen segítségre szorul. A városrendészet a polgárőrséggel, a Városi Szociális Közalapítvánnyal, a Keresztény Nagy-családosok Egyesületével és a Hit Gyülekezete Szeretetszolgálatával összefogva próbál a rászorulóknak segíteni élelmiszerrel, szociális támogatással és tűzifával. 

A városrendészet célja, hogy ezen együttműködés keretében egy szociális védőháló alakuljon ki és működjön.

Rengeteg feladatuk volt az elmúlt időszakban

Mint megtudtuk, 2020-ban és 2021-ben minden eddiginél nagyobb számban mutatkoztak meg a városrendészet segítséget nyújtó, az emberi élet és egészség védelmében megnyilvánuló rendészeti intézkedései.

Az elmúlt évek során kiemelendően az alábbi felsorolt esetekben volt szükség a segítséget nyújtó rendészeti intézkedésekre:

  • A város több pontján bódult, rosszullétre panaszkodó, járásképtelen állapotban lévő személyekhez mentőszolgálat segítségé kérték;
  • Elhagyott iratokat juttattak vissza a tulajdonosának;
  • A Máltai Szeretetszolgálatot értesítették rászoruló személyek miatt;
  • Krízisautót hívtak ki a téli hidegben a kihűlés veszélye miatt;
  • Eltűnt személy felkutatásában is közreműködtek;
  • A veszélyhelyzet idején: tájékoztató szórólapokat osztottak, idős embereket tájékoztattak; területismereti segítségnyújtásban is részt vettek a Kecskeméti Járási Hivatal Népegészségügyi Osztály részére a karaténban lévő, külterületen élő személyek esetében.

Elsősegélynyújtásra szoruló embereken is segítenek

Dr. Német Zsolttól megtudtuk, hogy ebben az évben a Városrendészet munkatársai már több elsősegélynyújtásra szoruló emberen is segítettek.

– A közterület-felügyelők a hét minden napján közterületen tartózkodnak és az idei év során is több alkalommal találkoztak eszméletlen állapotban lévő, elsősegélynyújtásra szoruló polgárokkal, ezért szeptemberben életmentő és újraélesztő képzést szerveztünk kollégáink részére – mondta el Német Zsolt. – Két évvel ezelőtt az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) és a kecskeméti mentőállomás munkatársainak jóvoltából a Kecskeméti Városrendészetnél volt ilyen típusú oktatás, így a felügyelők rendelkeztek már hasonló tudással, azonban azt az intézmény vezetése frissíteni és bővíteni szerette volna. 

Álláspontunk szerint fontos a városrendészek ismereteinek rendszeres frissítése és bővítése, hogy a mentő kiérkezéséig a bajba jutott személyek segítségére lehessenek. 

– Az elmúlt években lakosságközelibb, szolgáltató jellegű biztonsági modell kialakítása volt a fő célunk, melynek alkotóeleme az élhető városhoz szorosan kapcsolódó rendészet. Elérhetőségeink ismertek városunkban élők számára és személyesen, telefonon, levélben, e-mailen keresztül számos segítséget kérő megkeresés érkezik munkatársainkhoz. 

A városrendészethez érkezett bejelentéseket minden esetben kivizsgáljuk, a bejelentésben szereplő helyszínre felügyelőket küldünk, akik szükség esetén értesítik a feladatkörrel rendelkező szervezetet, a rendőrkapitányságot, a mentőállomást vagy a Magyar Máltai Szeretetszolgálatot 

– részletezte.

Figyeljünk embertársainkra!

Dr. Német Zsolt, a Kecskeméti Városrendészet intézményvezetője arra kéri a lakosságot, hogy a téli időszakban is figyeljenek a körülöttünk élő emberekre, különösen az idős és egyedülálló szomszédokra. Amennyiben hajléktalan személy által létesített illegális lakóhelyet, külterületen élő, vagy segítségnyújtásra szoruló személyt észlelnek, kérjük. hogy értesítsék a felügyeletet a 20/621-5599-es számon, vagy a [email protected] e-mail címen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában