Videóval

2022.01.29. 10:15

Kecskeméti diákok találtak rá a bajba jutott törpedenevérre

A fehérszélű törpedenevért a kecskeméti Katona József Könyvtárban találták meg a gyerekek január 25-én – közölte a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság közösségi oldalán.

baon.hu

Részlet a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság által feltöltött videóból

Mint írják, a fehérszélű törpedenevér igen apró állat, a legkisebb résen is befér, valószínűleg így keveredhetett be a könyvtárba ez a példány, ahol már ki tudja hány napja volt a melegben étlen-szomjan. 

Szerencsére a gyerekek és a könyvtárosok is tudták mit kell tenni, így értesítették az igazgatóság munkatársait. Sérülést nem találtak rajta a szakemberek, csupán kicsit gyengének és soványnak látták, így a Fővárosi Állat- és Növénykert Vadállatmentő Központjának denevérszakértőjével konzultálva úgy döntöttek, felerősítik kicsit, mielőtt szabadon engedik.

Etetés, itatás és egy kis pihenés után január 27-én szabadon is engedhették a könyvtár mellett, így azóta már ismét a kolóniájában folytatja a telelést. Az alábbi videóban megnézheti, hogyan itatták az igazgatóság munkatársai a denevért, és mennyire ízlett az állatnak a lisztkukac.

A denevérek ugyan novembertől márciusig téli álmot alszanak, de ezt többször megszakítják. Ha enyhül az idő, kirepülnek búvóhelyükről és télen is vadásznak, hogy feltöltsék tartalékaikat. A törpedenevéreknek is felszínes a téli álma, már 2-5 fokos hőmérsékletnél aktivizálódnak. 

Ezért a lehető legjobb ilyenkor a megtalálás helyszínén elengedni, mert így visszatérhet a kolóniájához és a számára ismerős területre.

Ha földön kuporgó vagy nappal, könnyen elérhető, kitett helyen tartózkodó denevért találunk, akkor annak mindenképpen segítségre van szüksége! Haladéktalanul juttassuk el egy mentőhelyre vagy értesítsük az illetékes nemzetipark-igazgatóságot! 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában