Galériával / videóval

2021.12.17. 12:15

Versekkel és zenével ünnepeltek Miklóson

Tizenhárom esztendeje nincs advent versünnep nélkül Kunszentmiklóson. A koronavírus-járvány ellenére idén is nagyon sokan döntöttek úgy, hogy a karácsonyi rohanást lelassítják a versek, a zongoradallamok.

Gulyás Sándor

Az idei kunszentmiklósi versünnep közreműködői Fotó: Gulyás Sándor

A versünnep megszervezője ezúttal is Tóth Péter Lóránt versvándor, lelki motorja Balogh Mihály tanár, helytörténész volt. 

– Az adventi versünnep 2009-ben indult el kezdeményezésemre Kunszentmiklóson. Az első kettő teljesen más volt, mint a későbbiek. Az első évben József Attila, a másodikban Ady Endre, Radnóti Miklós és József Attila verseiből hallhattak összeállítást az érdeklődők. A sikeren felbuzdulva határoztam el, hogy a későbbiekben a helyi tehetségeknek is helyet adok a műsorban. A versünnep egyben jótékonysági rendezvénnyé is alakult, a támogatói jegyekből a helyi hátrányos helyzetű gyerekeket segítettük.

Karácsonyi ajándékokat gyűjtöttünk Kárpátaljára és Délvidékre, majd Banyák Gyula zongoraművésznek vásároltunk új hangszert, és a New York-i Metropolitan egykori koncertmesterének, Banyák Kálmánnak állítottunk emléket Kunszentmiklós főterén – mondta el portálunk érdeklődésére Tóth Péter Lóránt. 

Az adventi versünnep résztvevői a korábbi években fehér abroszos asztalokon pislákoló mécsesek, forralt bor, tea, zsíros kenyér és bejgli társaságában hallgathatták meg a fellépők műsorát a Varga Domokos ÁMK nagytermében. 

Az idei rendezvényen, a járványügyi korlátozásokat figyelembe véve, a vendéglátás elmaradt. A programot a katolikus templomban tartották meg. A korábbi gyakorlatnak megfelelően a helyiek mellett Szentendréről, Budapestről és Kunszentmártonból is érkeztek előadók. A műsorban versek, zenés darabok hangzottak el Baki Eszter, Balogh Mihály, Banyák József, Jánosi Márton, Mizsei Molli, Tóth Péter Lóránt, Tóth Szilvia tolmácsolásában.

– A helyszín és a rengeteg érdeklődő megmutatta, hogyha a ma embere nem találja helyét a nagyvilágban, isten­háza mindig nyitott előtte. Még ha hideg is, hűvös is. Mint azon a karácsonyi éjszakán. A versek, a zene és a dalok világa elhozta nekünk a betlehemi lángot a szentmiklósi éjszakába – tette hozzá Tóth Péter Lóránt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában