Elismerés

2021.12.17. 07:06

Újra Kerékpárosbarát Település lett Kiskunhalas

Ismét Kerékpárosbarát Település címet kapott Kiskunhalas, az erről szóló oklevelet Fülöp Róbert polgármester csütörtök délelőtt vette át az Innovációs és Technológiai Minisztériumban másik hat város polgármesterével együtt, amely települések város kategóriában szintén megkapták ezt a címet. Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős kormánybiztos az eseményen bejelentette, hogy Kiskunhalas és Szolnok képviselőit meghívták a jövőre tervezett egyik kerékpáros tanulmányútra is.

Pozsgai Ákos

A cím mellé egy kerékpárt is átvehetett Krausz Zoltán cégvezető. Fotó: Pozsgai Ákos

A kormány 2010 óta mintegy 160 milliárd forintból csaknem 1850 kilométer kerékpárutat hozott létre – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón. Schanda Tamás hozzátette, a kerékpározás nemcsak Európában, hanem Magyarországon is egyre elterjedtebb. Egy tavalyi kutatás szerint a magyar lakosság 16 százalékának a kerékpár az elsődleges közlekedési eszköze, ezzel az aránnyal az ország Hollandiát és Dániát követően Európában a 3. helyen áll.

Az államtitkár szerint mindez annak köszönhető, hogy Magyarországon a kerékpározáshoz biztosított az infrastruktúra.

Kiemelte, hogy a kerékpáros fejlesztések nagy erővel folytatódnak, példaként említette egyebek mellett, hogy kiépítik a főváros és a Balaton kerékpáros összeköttetését és megújítják a teljes Balatoni Bringakört. Ez utóbbi és a Tisza-tó kör az ország két legforgalmasabb turisztikai kerékpárútja, amelyeket évente 100-150 ezer kerékpáros használ.

Arról is beszámolt, hogy a kormány által elfogadott klíma- és természetvédelmi akciótervnek az egyik fontos célja a közlekedés zöldítése, ezért az ITM több mint hatezer elektromos kerékpár vásárlását támogatta.

A pályázatot az Innovációs és Technológiai Minisztérium hirdette meg, amelynek a lebonyolításáért a Közlekedéstudományi Intézet volt a felelős. A pályázatra 30 település és 26 munkáltató jelentkezett, akik közül heten, illetve négyen vehették át a kerékpárosbarát címet.

Kerékpárosbarát Település címet kapott város kategóriában Kiskunhalas, Szarvas, Mórahalom, nagyváros kategóriában pedig Békéscsaba, Nagykanizsa, Szolnok és Budapest X. kerülete Kőbánya.

Kerékpárosbarát munkahely címet nyert kis-és közepes vállalkozás kategóriában a kiskunhalasi székhelyű a Krausz Műszaki Villamossági Zrt. is, a cím mellé egy kerékpárt is átvehetett Krausz Zoltán cégvezető.

Kiskunhalas a cím elnyerésével megőrizte a Kerékpárosbarát Település címet – írta közösségi oldalán Fülöp Róbert polgármester. A város sokadik alkalommal nyerte el ezt a címet, csak úgy, mint a Krausz Műszaki Villamossági Zrt. Korábban a Kiskunhalasi Közös Önkormányzati Hivatal is elnyerte a Kerékpárosbarát Munkahely címet a közintézmény kategóriában.

Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős kormánybiztos az eseményen bejelentette, hogy Kiskunhalas és Szolnok képviselőit meghívták a jövőre tervezett egyik kerékpáros tanulmányútra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában