Ünneplés

2021.12.26. 11:21

Így karácsonyoznak a kiskőrösi és környékbeli közismert emberek

Néhány ismert személyt kérdeztünk Kiskőrösről és környékéről, hogy miként ünnepelnek.

Barta Zsolt

Forrás: Illusztráció/shutterstock.com

Fotó: Shutterstock

– A csa­ládunkban a legfontosabb, hogy együtt vagyunk, a lányunk ugyanis Budapesten dolgozik. A férje angol, ilyenkor mindig hazautazik Londonba, ott ünnepel, és szilveszterkor jön vissza. Elmegyünk szenteste a nagymamához, 25-én pedig a nővéremet látogatjuk meg. Az ünnep harmadik napján hozzánk jön a család, ekkor főzök én. A karácsonyfánk magas lesz, amelyet együtt díszítünk a lányommal. A férjem főzi a halászlét, én a töltött káposzta mellé tarját is sütök majd. Császártöltésen 23-án a házamon kidíszítjük az adventi ablakot. A kapu előtt este 5 és 7 óra között forró teával és ropogtatnivalóval várunk minden érdeklődőt – mondta Takács­né Stalter Judit, Császártöltés polgármestere. 

Takács­né Stalter Judit

Kiskőrös katolikus esperese, Seffer Attila pedig így ünnepel: – Az első napon 17 órakor, majd éjfélkor misézek. Másnap nyolckor, tízkor és este öt órakor, majd 26-án újabb két istentiszteletet tartok. Az ünnep idején 25-én 12–15 órakor látogatom meg Kerekegyházán a családomat, egy ebéd erejéig. Édesanyám húslevest készít, és kacsasült lesz párolt lila káposztával, burgonyapürével. A mézeskalács mellett mákos és diós bejgli is készül. Ebédkor a húgom és a sógorom is otthon lesznek. Ajándékozás ebéd után. Majd 27-én többnapnyi szabadságra megyek a szülővárosomba. 

Seffer Attila

A kaskantyúi dr. Filus Erika, a kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum igazgatója minden második évben az ő családjánál karácsonyozik szenteste, most is így lesz.  – Az édesanyáméknál leszünk együtt a húgom családjával és a nagyszülőkkel. A menü halászlé és sült hal, illetve szárnyas lesz. A család nem édesszájú, nálunk a bejgli nem divat, helyette kalácsot sütünk, illetve én készítek mákos gubát. Másnap megyünk az anyósomékhoz. Otthon a gyerekekkel együtt díszítünk fel egy másfél méteres Nordmann-fenyőt. A gyerekek mindenkitől kapnak ajándékot, mi, felnőttek inkább egy fontos használati eszközt, például egy porszívót vásárolunk az ünnep alkalmából – mondta az igazgató. 

Dr. Filu Erika

Az akasztói szőlész, Martin­kovics Tibor így karácsonyozik: – Karácsony első napján nálunk van az ebéd. Az egyik lányom Tatabányán él, onnan érkeznek. A másik lányom Akasztón lakik, ő és a családja két gyerekkel, illetve a dédpapa lesznek nálunk. Szentestére harminc éve én főzöm a halászlét. A karácsonyfa alatt várja a vendégeket az ajándék. A második fogás birkapörkölt lesz. Karácsony másnapján gyöngytyúkból készül a friss leves. A feleségem mákos és diós bejglit készít, illetve diós zserbót, amely a kedvencem. Turán rozét kínálok a halászléhez, míg Turán vörösbort pedig a pörkölthöz, az asztalra kerül a kedvencem, a generosa is. 

Martin­kovics Tibor

László Lajos, a bócsai evangélikus lelkész 25-én Tázláron és Bócsán tart istentiszteletet. A családjával, a feleségével, a lányával és az édesanyjával tölti együtt az ünnepeket.  – Délben rántott halat fogyasztunk, este pedig mindig sonka a vacsora salátával. Egy cserepes fenyő mellett ünneplünk, melyet majd kiültetünk az udvarba. A Bibliából olvasok fel. 

László Lajos

A keceli Juhos Csaba, a Fresh Fruit TÉSZ elnöke pedig így ünnepel: – Gyökeres ezüstfenyőt veszünk, amelyet az ünnep után elültetünk. A lányommal és a feleségemmel Kecelen ünneplünk, az idén anyósom utazik hozzánk szentestére. Másnap a húgomékkal ünneplünk együtt, ahol ott van édesapám is. A menü ilyenkor mindig töltött káposzta, illetve valamilyen mákos étel, guba vagy bejgli, illetve valamilyen sült szárnyast is eszünk. Réka lányom sok ajándékot bonthat ki, a felnőttek jelképes ajándékot kapnak.

Juhos Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában