beruházás

2021.12.03. 11:25

8,5 millió forintból újulhatott meg a kígyóspusztai templom

A Magyar Templom-felújítási Program révén, 8,5 millió forintos támogatásból újulhatott meg a kígyóspusztai katolikus templom.

Tapodi Kálmán

Pályázati pénzből újult meg a kígyóspusztai katolikus templom

Fotó: Tapodi Kálmán

A Kiskunmajsához tartozó településen a tanyavilág népének összefogásával, 1941-ben épült fel a Keresztelő János fővétele titulusú templom.

„Az itt élők mindig szívükön viselték templomuk sorsát. Társadalmi munkában látják el a gondnoki és a sekrestyés munkát. Azonban a fogyatkozó létszámú lakosság nem képes a templom felújítását önerőből vállalni. A templomtorony 2 éve önkormányzati támogatással megújult, de a felújítás folytatására nem volt forrás. A tetőfelújítást és a bádogozás cseréjét már nem lehetett tovább halasztani. A munka csak a templom beállványozásával volt elvégezhető. Az állványozást kihasználva most kellett a vakolathibákat is kijavítani és az épületet lefesteni” – olvas­ható a felújítás­ról kiadott közleményben.

Kígyóspuszta a kiskunmajsai egyházközséghez tartozik, és a napokban Kosik Sándor plébános szentelte fel a templomot. A szertartáson elhangzott: „a kígyósi templom az itt élő közösségnek és még sok-sok generációnak legyen valóban az imádság helye, az imádság háza, ahol Istennel találkozhatnak, ahol erőt nyerhetnek az élet küzdelmeihez és az örök élet elnyeréséhez”.

A kivitelezést elsősorban helyi vállalkozók végezték – hamarosan elbontják az állványzatot és ezzel befejeződik a templom külső felújítása.

A templom a maroknyi közösség megmaradásának szimbóluma, hiszen Kígyóson először megszűnt az iskola, majd az orvosi rendelő és a vegyesbolt is bezárt.

Pályázati pénzből újult meg a kígyóspusztai katolikus templom
Fotó: Tapodi Kálmán

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában