galériával

2021.12.02. 17:25

Az útburkolati jelek láthatóságát kifogásolták a Szalkiak

A pályázati sikereknek és a takarékos gazdálkodásnak köszönhetően közel 250 millió forint jutott az idén fejlesztésre Szalkszentmártonban. A beruházások részleteit és a jövő év terveit Káposztás Tibor polgármester ismertette a település lakóival a szerdai közmeghallgatáson.

Gulyás Sándor

Elsőként Káposztás Tibor polgármester számolt be az idei év legfontosabb történéseiről, beruházásairól. Elmondta, középületek újultak meg a településen, tovább folytatódtak az útépítések. A projektek zöme a megyei Település-, és Területfejlesztési Operatív Program (TOP), a Magyar Falu Program pályázatain elnyert támogatásból, illetve saját erőből valósultak meg.

A Start-munkaprogram keretében a közfoglalkoztatottak a község belterületi útjait gondozták, részt vettek az illegális szemétlerakók felszámolásában, valamit a parkolók és a járdák építésében.

– A legfontosabb, egyben a legtöbb fejtörést okozó beruházásunk az óvoda projekt volt. A helyi Bóbita Óvoda telephelyeinek megújítására hatvanötmillió forintot költött az önkormányzat. A munkálatok során megvalósult mindkét óvodai épület energetikai korszerűsítése, hőszigetelést kaptak a falak, megújult a fűtésrendszer. Sor került a nyílászárók cseréjére és a falak hőszigetelésére, megvalósult a részleges akadálymentesítés is. A Mező utcai óvoda új tetőszerkezetet, és egy kondenzációs gázkazánt is kapott. Nyolcvanmillió forintot költött az önkormányzat a község dél-nyugati részén található, „Körtó” megújítására. Folyamatban van a település csapadékvíz-elvezetési programjának II. üteme, melyhez a forrást a TOP -os pályázaton elnyert 250 millió forint biztosítja – részletezte a polgármester.

Az év elején nyitotta meg kapuját a helyi Bóbita óvoda új telephelye, a hét gyermek befogadását biztosító minibölcsőde. A korábban szolgálati lakásként funkcionáló épületben csoportszobát, melegítőkonyhát, gyermekfürdőt, öltöző- és átadóhelyiséget, dolgozói öltözőt, mozgáskorlátozott-mosdót alakítottak ki a szakemberek.

Rövidesen megújul a művelődési ház fűtésrendszere, valamit új játszóeszközök kerülnek a Hősök terére.

– A következő esztendőben is bőven akad még tennivaló. Az első és legfontosabb a belterületi utak aszfaltozása, az önkormányzati tulajdonú ingatlanok rekonstrukciója, a Mező utcai játszótér fejlesztése, a polgármesteri hivatal kerítésének megújítása, a közterület rendbetételéhez szükséges eszközök beszerzése, a pályázatokhoz szükséges önerő előteremtése. Tervben van az buszvárók festése, a veszélyes fák kivágása, az utcanévtáblák cseréje, valamint az illegális szemétlerakók felszámolása, ami továbbra is komoly problémát és pluszkiadást jelent az önkormányzat számára – fűzte hozzá Káposztás Tibor.

A település közbiztonsági mutatóit Rigó János, a Kunszentmiklósi Rendőrkapitányság vezetője ismertette a közmeghallgatás résztvevőivel.

– Az idei esztendőben harmincnyolc eset kapcsán vizsgálódtunk Szalkszentmártonban. Ebből huszonkettő volt vagyon elleni bűncselekmény, tizenhatot már sikerült felderítenünk. A testi sértések közül egy volt súlyos kimenetelű. A település huszonnyolc balesetben volt érintett, tizenhét külterületen, öt pedig a településen belül történt. Az ittas vezetés viszont továbbra is kockázati tényezőnek számít. Október végéig nyolc ittas járművezető ellen indítottunk eljárást. Örvendetes viszont az, hogy novemberben egyetlen esemény sem volt Szalkszentmártonban – foglalta össze a rendőrkapitány, aki egyben kiemelte polgárőrség együttműködésének fontosságát, eredményességét.

A beszámolókat követően a lakosság tehette fel kérdéseit. Az egyik hozzászóló a közútkezelő fenntartásában lévő Béke út állapotát kifogásolta.

Kérte, hogy az önkormányzat mielőbb tolmácsolja a problémát az illetékesek felé. A másik hozzászóló az 51-es főút lekopott, vagy egyáltalán nem látszódó útburkolati jeleire vonatkozott. A hozzászóló a rendőrkapitány közbenjárását kérte, mivel a ködös, esős időben a felezővonalak jó láthatósága jelentősen megkönnyítené a sofőrök dolgát, csökkentve a balesetveszélyt. Rigó János a felvetésre válaszlova elmondta, hogy a bevett gyakorlatnak megfelelőn jelzik a problémát a közútkezelő felé az útburkolati jelek mielőbbi pótlása érdekében. Arra a felvetésre válaszlova, hogy mikor épül gyalogátkelő hely az iskola főbejárata közelében, Káposztás Tibor elmondta, hogy erre a forrás meglétét követően nyílhat lehetőség.

Ezek is érdekelhetik