galériával

2021.11.11. 13:55

Sok fiatalt érdekelt a szakmákat népszerűsítő bajai pályaorientációs nap

A Bajai Szakképzési Centrum a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztályával és a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával közösen tartott pályaorientációs napot szerdán a bajai Turisztikai Központban.

Márton Anna

Fotó: Márton Anna

Az eseményen a szakképzési centrum bemutatta képzési kínálatát, Baja és térsége általános iskolás tanulóinak. A programban a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara pályaorientációs bemutatói szerepeltek. A fiatalok rendkívül érdeklődőek voltak a különböző szakmák iránt és örömmel vettek részt az interaktív foglalkozásokon.

Az eseményen elhangzott, hogy a vidéki tanuló ifjúság beutaztatásában a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztálya nyújtott támogatást a centrum részére.

Kollár Péter főosztályvezető előadásában szólt arról, hogy Bács-Kiskun megye a munkavállalások tükrében úgy néz ki, hogy a megyénkben 3,5 százalék az álláskeresők aránya és ezen felül 11 munkaerőpiaci körzet közül a Tiszakécskei 2,3 százalékos rátát követően, a Bajai térségben 2,4 százalékos rátáról beszélhetünk. A megyében a legrosszabb rátával 5,1 százalékkal, Kunszentmiklós rendelkezik.

– Azt gondolom, hogy kiemelkedően jó számokról tudunk beszámolni. Azért is mondom ezt, mert a szakemberek tudják, hogy 3 -5 százalékos ráta mellett megvalósul a teljes foglalkoztatás. Amikor három százalék alatti a foglalkoztatási ráta, akkor már munkaerőhiányról beszélhetünk.

A mai rendezvényen a fiatalokat arról is szeretnénk tájékoztatni, hogy mit kíván a munkaerőpiac, mit kíván az aktív gazdaság és mi az, amiben megtalálhatják önmagukat, képességeiknek, készségeiknek megfelelően

– fogalmazott Kollár Péter.

A rendezvény célcsoportja a hetedik és nyolcadikos általános iskolások, őket szólították meg. Elhangzott, hogy a kiállítás iránt rendkívül nagy az érdeklődés, úgy a fiatalok, a pedagógusok, mint a szülők részéről. Kollár Péter elmondta azt is, hogy akkor, amikor a kormány döntött a jövő évi minimálbérekről, akkor a szakképzett minimálbérekről is döntöttek, és nagyon fontos, hogy a kormány elkülönítse például a szakmunkás minimálbért az általános bértől és egy jóval magasabb szintet képviseljen. – Ez kihat a pályaorientációra és a pályaválasztásra. A mai nap érdeklődését ez is megalapozza – mondta a főosztályvezető.

A térség szerepe a pályaorientációban címmel, a rendezvényen előadást tartott Zsigó Róbert államtitkár, Baja és térsége országgyűlési képviselője kiemelte, hogy az esemény hosszú távú célja, hogy a fiatalok megismerjék a szakképzési centrum kínálatát hiteles információk, tapasztalatok alapján és a lehető legtöbben megtalálják a nekik való szakmát és iskolát.

Fotó: Márton Anna

– Sokszor idézzük a mondást, hogy: ha munka van, minden van. Magyarország Kormánya 2010 óta munkaalapú gazdaságot épít, melynek legfontosabb célja, hogy, aki tud és akar, az dolgozhasson. Ezzel visszaadtuk a munka becsületét és az emberek önbecsülését. Elmondhatjuk, hogy az elmúlt 10 évben egymillió munkahelyet teremtettünk. Ennyivel többen dolgoznak ma, mint 2010-ben – fogalmazott az államtitkár.

Hozzátette: ebből az eredményből Baja és térsége is kivette a részét, hiszen az adatok szerint Baja és térségében a nyilvántartott álláskeresők aránya a munkavállalási korú népességhez viszonyítva 2,4 százalék a 2021 szeptemberi adatok tükrében, míg ez a szám Kalocsán 5, Kunszentmiklós és térségében 5,3, Bácsalmáson 4,8, Kecskeméten 3,4, Jánoshalmán 4 százalék.

– A bajaiak, a bácskaiak akarnak és tudnak is dolgozni. Minden adat, a nyári munkán résztvevő fiatalok száma is ezt támasztja alá. Az elmúlt évek egyre inkább azt bizonyítják, hogy megéri szakmát tanulni és a szakmában dolgozni, hiszen a tehetséges fiatalok, a jó szakemberek a z elvégzett munkájuk eredményeként el tudják tartani a családjukat. Leginkább tehát abban segít a mai rendezvény, hogy a lehető legtöbben megtalálják a nekik való szakmát és iskolát. Kívánok mindenkinek sikeres találkozásokat, mert ez a város és a térség érdeke – zárta gondolatait Zsigó Róbert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában