galériával

2021.11.10. 14:57

Libákkal ünnepelték meg Szent Mártont a kecskeméti Wojtyla Házban

Libabemutatóval, újbor kóstolóval, finom ebéddel és tánccal ünnepelték meg Szent Mártont szerdán a kecskeméti Wojtyla Barátság Központban.

Sebestyén Hajnalka

Fotó: Bús Csaba

A népkonyhára érkező szegények az ebéd előtt találkozhattak két libával, Faragó Károly jóvoltából, aki évek óta biztosítja a libákat. A mostani két tojó Fülöpházáról érkezett, Molnár Sándorné tenyésztőtől. A kifutóban elhelyezett két liba jelképesen jelezte, ebéd előtt Szent Mártont ünneplik meg.

Már hagyomány a Wojtyla Barátság Központban, hogy november 11-e környékén megünneplik Szent Mártont, melyhez idén az új bor ünnepe is csatlakozott. Farkas Pál köszöntötte az ebédre érkezőket. A város részéről Lévai Jánosné, önkormányzati képviselő, tanácsnok mondott köszöntőt, melyben kiemelte, hogy Szent Márton napja a karácsony előtti 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap, amikor még lehet jóízűen étkezni.

November 11. nemcsak Szent Márton ünnepe, hiszen a néphagyomány szerint ekkorra fejeződtek be a mezőgazdasági munkálatok és elkészült az új bor is. Régen ekkor kapták meg az egész éves bérüket a pásztorok és kondások, melyből télire bevásárolhattak. Ezt követően néhány gondolatot megosztott Szent Márton életéről is, akinek életét csodák kísérték. Isten így nyilvánította ki, hogy Márton az ő kiválasztottja. Első csodája Galliában a ligugéi kolostorban történt, ahol buzgó imával feltámasztott egy meg nem keresztelt hittanulót.

Szent Márton életéről mélyrehatóbban Bereznai Zsuzsanna néprajzkutató szólt előadásában. Ezt követően pedig a Kecskemét Táncegyüttes tagjai táncoltak. Balogh Károly, Helvécia polgármestere, aki Garaczi János mesterszakáccsal közösen finanszírozta az ebédet a szegényeknek, borkóstolóval kedveskedett a jelenlévőknek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában