Kecskeméten is nagy az oltási kedv az akcióhéten

Az átoltottság növelése érdekében oltási akcióhét van a kórházi oltópontokon hétfőtől vasárnapig, ahol a kórházak megemelt oltási kapacitással, mindennap 7 és 19 óra között várják az érkezőket. A megyei kórház tapasztalata szerint igen nagy a lakosság oltási kedve, ám zömében a harmadik vakcinát veszik fel az oltóponton megjelentek.

Horváth Péter

Fotó: Bús Csaba

– Hetvenöt éves vagyok. Négy unokám és két dédunokám van, akiket szeretnék látni és azt is szeretném látni, ahogy felnőnek – válaszolta Abonyi István Jánosné arra a kérdésre, hogy miért jött el a Bács-Kiskun Megyei Gyakorló Kórház oltási pontjára. Magdika a harmadik Pfizer-oltását vette fel kedden reggel, az oltási akcióhét keretében. – Csak ez véd meg, és mindenkit próbálok rávenni, hogy oltassa be magát. Én vagyok a példa arra, hogy semmi bajunk nem lesz tőle, még az első injekció sem okozott semmi panaszt, és megvéd a súlyos következményektől – mondta a nagymama, majd ment is felvenni az életmentő szérumot.

A rendelőintézet előtti regisztrációs asztalnál mindig hosszabb-rövidebb sor áll. Eddig a legtöbben hétfőn érkeztek, de azóta is nagy az oltási kedv.

Az első napon 1823-an, a másodikon 1530-an jelentek meg, így az első két napon folyamatos volt a terhelés.

– Az előjegyzettek az összes oltott 40 százaléka volt, a többi 60 százalék időpontfoglalás nélkül érkezett. Az oltásra jelentkezők körülbelül 15 százaléka kérte az első oltást, öt százaléknál kicsit kevesebben a másodikat, döntő többség, mintegy 80 százalék a harmadik oltásra érkezett – mondta dr. Patyi Márta kórházhigiénés osztályvezető, az oltási pontok koor­dinátora. Csak Kecskeméten 10 felnőttoltópontot nyitottak a hétre, négyet a bőrgondozóban, hatot a rendelőintézetben, és egy gyermekoltópontot, ahol mind az ötféle vakcina – Moderna, Pfizer, Sinopharm, AstraZeneca és Janssen – rendelkezésre áll.

A kórház dolgozói a napi feladataik ellátása mellett működnek közre az akcióhéten azért, hogy enyhítsenek a járványhelyzeten, így mentve életeket, és az oltások felvétele nyomán a Covid-osztály leterheltsége is csökkenjen.

Áldozatos munkájukat önkéntesek is segítik: kaptak segítséget a Kormányhivataltól, önkéntes védőnők, háziorvosok is segítik a munkát, illetve a Bács-Kiskun Megyei Polgárőr Szövetség szervezésében a polgárőrség is mindennap jelen van.

Ottjártunkkor a Fülöpházi Polgárőr Egyesület polgárőrei segítették az oltási pont munkáját. Dr. Magyar-Fejes Barbara fülöpházi polgárőr elmondta, hogy a héten két alkalommal, alkalmanként hat órában látnak el szolgálatot.

– Az a kötelességünk és feladatunk, hogy segítsünk az embereknek, és úgy látjuk, hogy itt szükség van a segítségünkre, mert szerencsére sokan érkeznek az oltásra. Hétfőn volt a dömping, de azóta is folyamatosan érkeznek, mindig áll a sor az oltópont előtt. Most az a küldetésünk, hogy a járvány miatti zűrzavaros időkben az egészségügy dolgozóival együtt biztonságot nyújtsunk az embereknek – hangsúlyozta Magyar-Fejes Barbara, hozzátéve: szabad szemmel az látható, hogy inkább az idősek érkeznek és kevésbé a fiatalok.

A polgárőrök az adminisztrációban, az útbaigazításban segítenek, és ha kell, felkísérik az érkezőket az oltópontra. Mint fogalmazott, nemcsak itt segítenek, hanem odahaza, Fülöpházán is, ahol jelentős szerepet kap a karitatív munka: az időseket rendszeresen viszik oltásra, és a rendőrség munkáját is segítik a karanténban lévők ellenőrzésében. Magyar-Fejes Barbara kihangsúlyozta: örömmel vesznek részt a polgárőrök az akcióban, mert pozitív visszajelzéseket és sok köszönetet kapnak az emberektől.

Dr. Fekecs Dénes, a Bács-Kiskun Megyei Polgárőr Szövetség elnöke méltatta a részt vevő tagegyesületek munkáját és elmondta, hogy Kecskeméten több egyesület összesen mintegy 60 polgárőre vesz részt az oltási akcióban, míg a megyében – Baján, Kiskunhalason és Kalocsán – több mint 300 polgárőr segíti az egészségügyi dolgozók munkáját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában