kecskemét

2021.11.21. 11:25

Kávézós közösségi teret tervez a Hírös Cédrus Egyesület

Civilek és cégvezetők összefogásával egy új közösségi tér, kávézó tervezése indult meg Kecskeméten. A Hírös Cédrus Egyesület Kápolna utcai székhelyén idősödők és fiatalok találkozhatnak, de helyet adhat különböző programoknak, képzéseknek is, a bérleti díjat pedig jótékony célra használnák.

Hraskó István

A közösségi kávézó megálmodója Révész Tímea és Molnár Szilárd

Fotó: BUS CSABA

Molnár Szilárdtól, a Hírös Cédrus Egyesület elnökétől megtudtuk: az új közösségi hely a generációk közötti együttműködést segítené elő. Szeretnék, ha az új ismeretek iránt nyitott, közösen gondolkodni, tevékenykedni akaró fiatalok és idősödők egyaránt felfedeznék majd. A kávézó kellemes környezetet biztosítana beszélgetéshez, pihenéshez, de akár az inspiratív helyszínt kereső cégeknek is ötletbörzékhez, tréningekhez. Egyúttal szeretnének teret adni az adományozás, önkéntesség kultúrájának is.

A közösségi kávézó megálmodója Révész Tímea és Molnár Szilárd

– A leghosszabb út is az első lépéssel indul, amit a napokban meg is tettünk. Húsz vállalkozónak, HR-szakembernek és civil szervezetek képviselőinek mutattuk be a közösségi tér vízióját, és sok pozitív visszajelzést, valamint pénzbeli és eszközfelajánlást kaptunk, ami számunkra megerősítés, hogy jó úton járunk – mondta el Molnár Szilárd. Kiemelte: Kecskemét idősödő munkaerőpiaca sok tartalékkal, lehetőséggel rendelkezik. Ha a hatvan, sőt akár hetven pluszosok aktívak tudnak maradni, akkor nem a létszámuk és az eltartásuk lesz a fő kérdés. A CédrusNet egy olyan, a szeniorkorosztályt támogató hátteret, környezetet igyekszik megteremteni, ahol az idősödők képzése, készségeik fejlesztése, az aktivitás megőrzésének intézményi és szolgáltatási feltételei biztosítottak. Ebbe a koncepcióba illene bele a közösségi kávézó, ahol a fő hangsúly nem az egyébként sokak által nagyon szeretett eszpresszó elfogyasztásán lenne, hanem a találkozásokon, a kapcsolatok kialakításán, megerősítésén. De természetesen egy jó kávét is bárki kaphat majd, lesz ingyenwifi, sok társasjáték, könyvek, kényelmes fotelek. A működtetést az elképzelések szerint önkéntesek végeznék.

Bár sokan kételkedtek egy olyan projekt életképességében, amely az önkéntességen és az adakozáson alapul,

hét éve Nyíregyházán mégis az ötlettől a nyitásig csak három-­négy hónapra volt szükség: lett hely, berendezés, önkéntes csapat, amelynek tagjai magukénak érezték a kávézó-­közösségi tér üzemeltetését. Fekete Éva, a Labor Café kezdeményezője elmondta: a hely megtelt olyan programokkal, amelyek eddig megfelelő helyszín hiányában nem valósulhattak meg. A programok skálája igen széles és sokszínű, mint ahogy a „vendégkör” is. Az iskola után értelmes időtöltésre vágyó fiataloktól kezdve a helyi vállalkozásokig mindenki számára nyitott a kávézó. A bevétel minden esetben valamilyen nemes célt szolgál: a pandémia idején például a digitális oktatásban részt vevő rászoruló diákok eszközvásárlását támogatták, de egyéb, szociális jellegű támogatást is nyújtottak a rászorulóknak.

Fotó: Bús Csaba
Fotó: Bús Csaba

A Hírös Cédrus Egyesület mellett a projekt megálmodója és támogatója Révész Tímea, az INT – Solution Kft. HR-vezetője és az SZBT Development Kft. tulajdonosa, ügyvezetője, aki elmondta, hogy ez egy olyan lehetőség lehetne a támogató szellemiségű közösség össze­kovácsolására, amire Kecskemétnek is nagy szüksége van.

Véleménye szerint az udvarhoz tartozó régi polgári házban némi felújítás után oktatótermet lehetne létrehozni, funkcionális, mobil berendezéssel, így többféle célra tudnák felhasználni, például céges tréningekre, nyelvtanfolyamokra, képzésekre, sőt jógaórákra, társasjátékozós délutánokra, vagy akár adventi koszorú készítésére. Megfizethető bérleti árú terem iránt sok kisebb cég érdeklődne, a bérlésből érkező támogatásokat aztán jótékony célra fordítanák. Révész Tímea szerint a projekt már abban a szakaszában van, ahol az önkéntesség és a támogató attitűd már tettekké formálódik, úgyhogy bíznak a sikeres folytatásban. Az elképzelések szerint a közösségi teret önkéntesek működtetnék: nyugdíjasok, home office-ban dolgozók, álláskeresők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában