galériával / videóval

2021.11.11. 11:44

Felújított épületbe költözhet a család- és gyermekjóléti központ Kecskeméten

Csütörtök délelőtt a sajtó is megtekinthette a kecskeméti család- és gyermekjóléti központ új otthonát a volt Rudolf-laktanyában, itt adták át a Kecskemét Szociális Ügyéért díjakat és szakmai előadásokat is tartottak. A három épület gyakorlatilag kész, már csak a bútorok egy része hiányzik.

Hraskó István

Fotó: Bús Csaba

A család-és gyermekjóléti központ most még a Fecske utcában két, egymástól távolabb lévő épületben működik. Az önkormányzat még 2016-ban 508 millió­ forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert el arra, hogy egy új épületbe költözhessen az intézmény (ennél végül többe került a projekt, jelentős önkormányzati forrásokkal is kiegészítették). Az a döntés született, hogy a volt Rudolf laktanyában kap helyet a központ.

A kinézett, Széktói Stadion felé eső három műemléki épület korábban elég vigasztalan képet mutatott: a fal sok helyen leomlott, a tető is viharvert volt, egyes részeken beszakadt. Az építkezés során a volt altisztképző, valamint a zuhany-mosókonyha az örökségvédelmi szempontoknak megfelelően teljesen megújult. A két épület között elhelyezkedő, romos, egykori zárt kispuska lőtér pedig műemlékvédelmi szakértő bevonásával épült újjá, és ki is bővült.

Az új épületben az intézmény ügyfélforgalmi és a közösségi funkciókat ellátó helyiségei, a két felújított épületben pedig a dolgozói irodák kaptak helyet. A három, fedett átjáróval összekötött, akadálymentesített épületben összesen 1300 négyzetméteren több mint félszáz iroda, terem van. Mint a csütörtök délelőtti bejáráson kiderült, egyelőre csak a dolgozói (esetmenedzser) irodákban vannak bútorok, a közösségi-látogatói helyiségekben még nem.

A központ a tervek szerint egyszerre költözik majd át a Fecske utcáról az 53 munkatárssal, ez várhatóan hónapokon belül megvalósul.

Külön szobája lesz a jogi tanácsadónak, a gyermek és a felnőtt pszichológusnak, barátságos környezetben találkozhat szülő és gyermek a felügyelt és segített kapcsolattartás keretében. A szomszédos 5200 négyzetméteres terület szabadtéri – elsősorban sport- és szabadidős – programoknak, csoportfoglalkozásoknak lehet majd ideális helyszíne, nehéz vagy a szociálisan hátrányos helyzetű, különösen a csellengő vagy veszélyeztetett gyermekek számára.

Mint a Szociális Munka Napja alkalmából tartott ünnepségen elhangzott: a beruházással az eddigieknél fejlettebb és modernebb közegben, családias környezetben szervezhetik a városi és járási családsegítő és gyermekjóléti ellátást. A központ új épülete alkalmas lesz a családfókuszú szociális munkára és szakmai műhelyként is működik majd.

Az ünnepségen adták át a Kecskemét Szociális Ügyéért díjakat, melyet a járványhelyzetre tekintettel idén öt jeles szakembernek ítélt oda a képviselő-testület.

Szemereyné Pataki Klaudia polgármestertől Eszik Zoltán, az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága (ESZII) Támogató Szolgálatának vezetője, Gubacsi Krisztina, a Margaréta Otthon ápolója, Tóth Győzőné, a Kecskeméti Foglalkoztatási Nonprofit Kft. ügyvezetője, dr. Tóth Mária, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság megyei kirendeltségének igazgatója és Veszelovszki Edit Éva, az Idősgondozó Szolgálat nyugdíjasházi gondozója vehette át az elismerést.

Fotó: Bús Csaba

A polgármester beszédében jeles eseménynek nevezte az ünnepséget, és azt hangsúlyozta: a város az autizmussal élőket segítő homokbányai Csodabogár otthon után újabb óriási lépést tett a szociális ellátó ágazat fejlesztése terén, ráadásul ezzel a volt laktanya több elemből álló hasznosítása is nagyot haladt előre.

Szemereyné Pataki Klaudia elmondta: kiemelten fontos a legkiszolgáltatottabb családok segítése, különösen egy modern, családbarát városban.

Véleménye szerint előremutató és jelentős segítséget nyújtó hely lesz a központ, de az épület mellett a város a szociális szférában dolgozó elhivatott és kiváló szakembereire is büszke lehet, egyúttal a polgármester meg is köszönte áldozatos munkájukat.

– A gondoskodáspolitika csak úgy lehet sikeres, ha az önkormányzatok, az egyházi és civil szervezetek és az állam közösen látja el, ha a helyi problémákat helyben próbálják meg kezelni – jelentette ki Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár. Hozzátette: a kecskeméti beruházás egy nagyívű szolgáltatásfejlesztés része, amelynek keretében országosan 368 helyszínen több mint 24 milliárd forint értékben valósulnak meg a szociális alapszolgáltatások területén infrastrukturális fejlesztések, bővítések.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában