galériával / videóval

2021.11.02. 13:56

Feltérképezik a jelzőtáblákat és a villanyoszlopokat Kecskeméten

Két kamerából, egy antennából, valamint számítógépből és szoftverből álló térinformatikai rendszert vásárolt közel 20 millió forintért az önkormányzat a Kecskeméti Városüzemeltetési Kft. részére, ezzel pontosan térképre vihetik a közúti jelzőtáblákat, csatornafedlapokat, villanyoszlopokat.

Hraskó István

Fotó: Hraskó István

A fejlesztésről dr. Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester és Varga László, a Kecskeméti Városüzemeltetési Kft. térinformatikai csoportvezetője számolt be kedden a sajtónak a cég telephelyén.

Fotó: Hraskó István

Mint elhangzott, a Geometer okoseszközt egy magyar tulajdonú cég fejlesztette ki, és segítségével különböző térképezési feladatokat lehet ellátni. Az antennát és a két kamerát egy autó (jelen esetben város címerével és „Térinformatika” felirattal ellátott fehér Dacia) tetejére lehet erősíteni, és így járni az utakat. A kamerák 2 méterenként 130-140 fokos látószögű fotókat készítenek, az antenna és az utastérben lévő számítógép segítségével pedig pontosan beazonosítható, koordinátákkal ellátható és térképen megjelölhető egy adott helyszín. A mesterséges intelligencia nagy, akár 95 százalékos biztonsággal felismeri a legkülönbözőbb közúti jelzőtáblákat, és a város térképére helyezi őket, de ugyanígy felhasználható a Geometer csatornafedlapok, villanyoszlopok és utcabútorok kataszterének elkészítésére is.

Varga László kiemelte: a rendszer az utcán sétáló járókelők arcát, a rendszámokat és más érzékeny adatokat kitakarja, elhomályosítja.

Fotó: Hraskó István

A feldolgozás során egy 3D-s pontfelhőt generálnak, itt a pixeleknek magassági koordinátái is vannak, azaz egy utcáról nemcsak felülnézeti, kétdimenziós, hanem valósághű, hosszanti és keresztirányú metszet is készülhet. Emellett a magasság meghatározhatósága azért is előnyös, hogy a szoftver meg tudja becsülni például egy nagyobb illegális hulladéklerakat térfogatát. Mivel képes egy digitális felszíni modellt adni az utcáról, az eszköz hasznos lehet a csapadékelvezetés megtervezésében is. A kátyúkat a kamerák nem ismerik fel, de az úthibák pontos helyszínének meghatározása is könnyebbé válik a KVÜ munkatársai számára.

Dr. Szeberényi Gyula Tamás kérdésre elmondta: 40-50 kilométeres sebességnél is tökéletesen működik a Geometer, de nyilván nem lesz érdemes csúcsforgalomban használni, hiszen a többi jármű, főleg a teherautók kitakarhatják a térképen rögzíteni kívánt tárgyakat. Ahol többsávos az út, ott valószínűleg minden sávban (és mindkét irányból) készítenek majd felvételeket. Hasonló utcaképet nyernek majd végül, mint ami a Google-ben látható, csak sokkal aktuálisabb, naprakészebb adatokkal. A munka kezdődik is, akár két héten belül végezhetnek a teljes kecskeméti belterületi úthálózattal. Rákérdeztünk, a rendszer automatikusan észreveszi-e, ha mondjuk egy tábla hiányzik az előző felmérés óta, mert ellopták – kiderült, a hiány felismeréséhez szükség van a KVÜ munkatársaira is.

Az alpolgármester a bemutatón kijelentette: az eszközt a város azért vásárolta, hogy a cég a 21. század kihívásainak minél jobban eleget tudjon tenni, tervezhetőbbé teszi a cég működését. Azt is hangsúlyozta, hogy a városüzemeltetés szinte a lakosság egészét érinti, így a területhez kapcsolódó feladatok a legfontosabbak közé tartoznak a városvezetés számára, kötelességük a jelentkező problémákra megoldásokat találni, és ez ma már elképzelhetetlen a technika legújabb vívmányai nélkül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában