galériával / videóval

2021.11.29. 17:25

Felhelyezték a keresztet is a kecskeméti Nagytemplom tetejére

Újabb látványos napja érkezett el a kecskeméti Nagytemplom felújításának: hétfőn délelőtt 86 méter magas daruval emelték helyére az aranyozott vörösréz keresztet, toronygömböt és záró kúpelemet.

Hraskó István

Már reggel felállt a daru a kecskeméti Nagytemplom elé, és itt volt a torony legfelső három eleme is, gondosan becsomagolva. Vörös Márta, a torony felújításának főmérnöke elmondta: a kereszt, a toronygömb és a záró kúpelem vörösréz lemezből készült, de füstarannyal van bevonva. A legnehezebb a gömb volt, körülbelül 150 kiló. Mindegyik elem belsejébe acélmerevítő szerkezetet építettek, hogy minél szilárdabban rögzüljenek a vázhoz, a császárfához. A gömbnek a héja az eredeti, a korábban 8-100 elemből álló kereszt viszont teljesen új, most egy tömbből áll, így jobban ellenállhat majd az időjárás viszontagságainak, és nem mellesleg sokkal könnyebb volt felszerelni.

Az 1819-es tűzvész után 44 évet kellett várni a híveknek az új toronysisakra.

1863 nyarán, a toronysisak újjáépítésekor egy ólomhengert helyeztek el a kereszt alatti gömbben. Ezt az időkapszulát idén márciusban nyitották meg, és egy nagyméretű, merített papíros emléklap volt benne, melyen kalligrafikus írással leírták a felújítás eseményeit és felsorolták az egyházközség és a város akkori vezetőinek, főbb tisztségviselőinek, képviselőinek, valamint a kivitelező iparosmestereknek a nevét.

Időkapszula most is lesz a gömbben, ezt Vörös Márta helyezte el. A lezárt hengerbe a templom jelenlegi helyzetét összefoglaló irat került, Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek aláírásával és nyomópecsétjével hitelesítve, valamint az összes mai papír- és fémpénzből egy-egy darab.

Eső szerencsére nem nehezítette a három elem felemelését, de a néha jobban, néha gyengébben fújó szél igen. Először a zárókúp, majd a legnehezebb gömb, végül a kereszt következett. Ennek felhúzását hírportálunk munkatársa testközelből, a toronysisakról figyelhette, azaz közel hetven méteres magasságból. Nem volt könnyű művelet, de az alapos előkészületeknek és tervezéseknek köszönhetően minden rendben haladt.

Vörös Márta hozzátette: a toronysisakon minden díszbádog elem megújul. A korábbiak részben elöregedtek, részben megsérültek a viharokban vagy leestek az 1911-es földrengéskor. Most már becsomagolva, számozva várják a helyszínen, hogy a helyükre kerüljenek.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár júliusban Kecskeméten jelentette be: a megyében 826 millió forintot kap 46 település 63 temploma, lelkészi hivatala, és egy friss döntés értelmében mindezeken túl a kecskeméti Nagytemplom 2022-ben újabb 500 millió forintot fordíthat a már zajló felújítási munkálataira, így végre befejeződhet a nagy értékű beruházás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában