vörösterror

2021.11.05. 18:42

Emlékmű elkészítésére írt ki pályázatot a kalocsai önkormányzat

A város több százezer forintos összdíjazású pályázatot írt ki a vörösterror áldozatai előtt tisztelgő köztéri emlékmű elkészítésére.

Gábor János

20191026 Kalocsa Köztéri alkotás készül az 1919-es vörösterror áldozatainak emlékére. A közgyűlés döntése alapján öttagú zsűri tesz javaslatot a képviselő-testületnek a beadott pályázatokról, alkotásokról Fotó: Gábor János GJ Petőfi Népe PN Képen: A Történelmi Vitéz Rend kalocsai tagjai virágot kötöttek a vörösterror során akasztásra használt ostorfák egyikére

Fotó: Gábor János

A felhívás a városi honlapon jelent meg: ebből kiderül, hogy az akasztások helyszínén állítanák fel a szobrot, de annak mérete, formája és költségvetése nincs meghatározva, magyarán a lehető legnagyobb alkotói szabadságot biztosítják.

Művészeti szempontból egyetlen kikötéssel éltek: az emlékműnek részben vagy egészben tartalmaznia kell egy erre a célra félretett faanyagot, ami a Szent István úton nemrég kivágott lombosokból származik – a hagyomány szerint a Lenin-fiúk anno ezekre kötötték fel a mártírokat.

A Szamuely Tibor által elrendelt megtorlásoknak Kalocsán legkevesebb húsz, a szűkebb régióban kb. ötven halálos áldozata volt – mindössze 72 óra alatt, 1919. június 24–26-án. A városban ma is élnek olyanok, akiknek a felmenőit tárgyalás nélkül lőtték agyon, vagy a tervezett emlékmű helyszínén, a gyermekotthon előtt akasztottak fel. Lévén a vesztőhelyként használt fák szerves részei voltak a kollektív emlékezetnek és a koszorúzásoknak, az önkormányzat emlékművel pótolná az utánuk keletkezett űrt.

A kiírás szövege azt javasolja, hogy a pályázók „a vérengzésben elhunytak emlékét, vagy magát a cselekményt megformáló, részletesen megmunkált, életszerű, akár egész alakos, vagy tömbszerűen kialakított alkotást” tervezzenek.

A méretarányos modell vagy látványterv mellett elvárják a talapzat, a környezetbe illesztés, az anyagfelhasználás és például a díszvilágítás várható költségkalkulációját.

A feltételek további részletei a kalocsa.hu-n jelentek meg: e szerint a legjobb három koncepció összdíjazása 225 ezer forint, a leadási idő december 7-e.

A munkákat ötfős szakmai zsűri (dr. Körmendy Szabolcs és Szabó Balázs képviselő, Kiss István képzőművész-tanár, Marton Tibor főépítész, Boromisza Viktor városfejlesztési osztályvezető) bírálja el, majd a legjobbat megvalósításra javasolja a képviselő-testületnek, amelynek tagjai szavaznak róla. Ha a kinevezett bizottság nem találja megfelelőnek a beérkezett művek színvonalát, akkor az önkormányzat a fellebbezés lehetősége nélkül érvénytelenítheti a pályázatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában