galériával

2021.11.23. 21:12

Elkezdődött a magyar tudományt ünneplő kecskeméti rendezvény

A Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) és a Bács-Kiskun megyei TIT a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából kétnapos rendezvényt tart a kecskeméti Tudomány és Művészetek Házában. Az eseményt kedd délután dr. Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester nyitotta meg.

Morva Daniella

A Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) és a Bács-Kiskun Megyei TIT e hét kedden és szerdán tartja kétnapos rendezvényét a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából, továbbá megemlékeznek a TIT alapításának 180. évfordulójáról is. A program keretein belül számos tudományos- és ismeretterjesztő előadást, továbbá könyvbemutatót és emlékülést tartanak a kecskeméti Tudomány és Művészetek Házában.

A rendezvénysorozat megnyitásaként kedd délután Piróth Eszter, az országos TIT igazgatója ismertette a programokat, majd üdvözölte a jelenlévőket. Ezt követte dr. Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester köszöntője, melyben kiemelte, mennyi siker és eredmény kapcsolódik szorosan ehhez a 180 évhez és magához a tudományhoz. – Azt a tudományt ünnepeljük, amely előbbre vitte az emberiséget, benne hazánkat, s városunkat, Kecskemétet is. Azt a tudományt, amely megteremtette számunkra a békés, biztonságos élet alapjait.

A tudomány nélkül nem lennénk ott, ahol most vagyunk. Sokat köszönhetünk neki és fontos, hogy ezeket az előnyöket most méltó módon elismerjük

– hangsúlyozta az alpolgármester.

Szeberényi Gyula kiemelte továbbá, hogy soha ilyen nagy szükség még nem volt a tudósainkra. Mint mondta, a világunk változik és ezzel együtt nap mint nap tapasztaljuk, hogy rengeteg új kihívás ér minket. – A tudomány nélkül nem tudtuk volna megvédeni magunkat eddig sem, és a jövőben sem leszünk rá képesek. Ez egy olyan pajzs, ami a jövőben ebben fog minket segíteni. Már ha akarjuk. És mi itt Kecskeméten akarjuk! Ez soha nem is volt kérdés. Annyi a feladatunk, sőt a kötelességünk, hogy megadjuk tudósaink és a tudomány számára a teret és a lehetőségeket, ahogy elődeink is tették – fejtette ki.

Hozzátette továbbá, hogy Kecskeméten nagy hagyománya van a tudománynak, egybeforr a történelemmel, hiszen kiváló iskolák és számos kutatóintézet jött itt létre, városunk gyakorlatilag egy tudományos fellegvárrá nőtte ki magát. Hangsúlyozta, ehhez a pozíciónkhoz ragaszkodnunk kell, ezért minden rendelkezésre álló eszközzel hozzájárulnak a fejlődéshez a jövőben is.

Szeberényi Gyula Tamás szerint a tudomány szerepe egyre tovább fog nőni, hiszen a koronavírus-járvány, illetve a nyomában járó gazdasági anomáliák miatt a munka- és oktatás világának, de tulajdonképpen az egész életünknek átalakulása előtt állunk.

Úgy véli, ezekre a kihívásokra csak a tudomány segítségével fogunk tudni jó és hatékony válaszokat adni.

A rendezvénysorozat az alpolgármester köszöntőjét követően kezdetét is vette. Elsőként a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) alelnöke, Prof. Dr. habil. Szakály Sándor, DSc „A történelemtudomány a tudományos ismeretterjesztés szolgálatában” című előadását hallgathatták meg a résztvevők.

Az esemény folytatásaként Szakály Sándor alelnök és Szabics István, a Bács-Kiskun megyei TIT igazgatója munkájuk elismeréseként emléklapokat és kitüntetéseket adott át azoknak a társulati tagoknak, akik több évtizede segítik a TIT munkáját.

A díjazottak: Dr. Fáy Tamásné elnökségi tag, prof. Dr. Fekete Jenő szakosztályelnök, Fischer Róbertné megyei gazdasági vezető, Hadarits Imre ellenőrző és számvizsgáló bizottsági alelnök, Dr. Iványosi Szabó András alelnök, Kerényi György elnökségi tag, prof. Dr. Király László elnökségi tag, Kövesdi Mária ellenőrző és számvizsgáló bizottsági tag, Dr. Kraszkó Károly elnök, Dr. Kriston Vízi József szakosztályelnök, Dr. Kuti István elnökségi tag, Méhes Tamás programmenedzser, Szabics István megyei igazgató, prof. Dr. Szécsi Gábor alelnök, továbbá a Nógrád megyei TIT egyesület tagjai, Dr. Csongrádi Béla, Petrás László, Babcsán Tibor, Nádasdiné Kenessey Andrea és Pálinkás Sándorné.

Ezt követően Szabics István, a Bács-Kiskun Megyei TIT igazgatója tartott rövid áttekintést a megyei TIT tevékenységének elmúlt 50 évéről. A keddi nap Dr. Nagy András osztályvezető főorvos előadásával zárult, melyben megosztotta gondolatait és tapasztalatait a Covid-19 megbetegedést követő egészségi problémákról.

A szerdai eseményekről a TIT oldalán tájékozódhatnak.

Ezek is érdekelhetik