Dr. Körmendy Szabolcs: túl sokan dacolnak a fertőzésveszéllyel

Dr. Körmendy Szabolcs tüdő­gyógyász a negyedik járványhullám tapasztalatairól tartott nyilvános előadást a Tomori Pál Városi Könyvtárban a napokban. A helyi Covid-osztály főorvosa rámutatott: nyilván vannak csodaszámba menő gyógyulások, de a koronavírus még mindig sok, akár beoltott személy számára lehet halálos.

Gábor János

Dr. Körmendy Szabolcs a Covid-osztályon szerzett tapasztalatait is megosztotta az előadáson

Fotó: Gábor János

A negyedik hullám kezdetétől múlt szerdáig 99 koronavírusos járóbeteg fordult meg a Szent Kereszt Kórház ambulanciáján, és közülük mintegy hatvanan nem vettek fel semmilyen vakcinát – árulta el dr. Körmendy Szabolcs. Az oltatlanok aránya jóval magasabb, nagyjából 75 százalékos volt az ugyan­ebben az időszakban beutalt 69 fekvőbeteg körében, de a fennmaradó 25 százalékról elmondható az is, hogy ugyan elegendő oltást kaptak, súlyos alapbetegségük miatt nem tudták felvenni a harcot a vírussal.

– Az első hullám kezdete óta több mint 900 beteget ápoltunk, közülük 120-130-an hunytak el, de ebben a körben nincsenek benne azok, akiket különböző intenzív osztályokra utaltunk tovább – foglalta össze a főorvos. Megjegyezte,

nyilván vannak különleges esetek, amikor valaki nagyon idősen is képes legyőzni a kórt.

Egy 94 éves férfi például súlyos kétoldali tüdőgyulladással, fekvőbetegként került hozzájuk, de ki tudták kezelni, hogy aztán negatív leletekkel, a saját lábán engedjék haza a kórházból.

Az ilyen és ehhez hasonló sikertörténetek nem adnak okot messzemenő következtetésekre, hiszen egészen váratlan állapotromlások ugyancsak előfordulnak. A tüdőgyógyász egy 50 év körüli nő első vizsgálatát emelte ki: a légzési nehézségekre panaszkodó páciens maga kérte a kórházi ápolást, holott csak egészen apró röntgenárnyékot produkált. Egy hét elteltével már annak határán táncol, hogy lélegeztetőgépre kapcsolják, és még mindig nem tudni, hogy fel fog-e épülni.

Dr. Körmendy Szabolcs a Covid-osztályon szerzett tapasztalatait is megosztotta az előadáson
Fotó: Gábor János

Dr. Körmendy Szabolcstól megkérdeztük, hogy mi okozhatja hazánkban a koronavírus világelső, 1,85-ös szintet is elérő reprodukciós rátáját, tehát azt, hogy egy magyar közel két embert fertőz tovább. Leszögezte: bár ő nem járványtani szakember, szinte biztos abban, hogy a felelőtlen magatartás és a továbbra sem elégséges átoltottság felelős a rohamtempóra váltó negyedik hullámért. Felelőtlenségnek tartja, ha valaki szándékosan dacol a fertőzésveszéllyel, és úgy gondolja, remek, hogy már van hatmillió oltott honfitársunk, de a másik négymillió is jelentős tömeg.

A maga részéről azt szokta javasolni, hogy 6–8 hónappal az első két vakcina felvétele után már érdemes kérni az emlékeztető oltást, és ehhez nem érzi szükségesnek az előzetes antitestvizsgálatot, mert az immunitás nem csak ezek mennyiségén múlik. A nemzetközi szakirodalomban azt találta, hogy a három injekción túlesett betegek jóval kisebb arányban betegednek le, mint azok, akik csak az első kettőt kapták meg. Kérdésünkre megerősítette: azért vállalta, hogy nyilvános előadáson beszél a tapasztalatai­ról, mert szerinte még mindig túl sokan veszik fél vállról az oltások vagy az óvintézkedések kérdését, sőt, hajlamosak ezekről politikai alapon dönteni. Megjegyezte: elkeserítőnek tartja, hogy még egészségügyi szakemberek körében is gyakran találkozni ilyen hozzáállással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában