galériával

2021.11.23. 17:25

Bíróság előtt az orgoványi férfi, aki fejszét vágott pónilova hátába

Végigvágott Szilajon a fejszével, de „nem úgy akarta” – mondta kedden a Kecskeméti Járásbíróságon M. Miklós, az az orgoványi férfi, akiről kiderült: 2019-ben nemcsak pónilovát bántalmazta, hanem ismerőse palotapincsijét is agyonverte.

Hraskó István

Fotó: Hraskó István

Szilaj történetéről 2019 májusában beszámoltunk: az akkor nyolc éves kanca pónit a Mentsvár az Állatokért Alapítvány Állatvédelmi Őrszolgálata egy orgoványi tanyáról szállította át egy Kecskemét környéki lovas tanyára, miután bejelentést kaptak, hogy ittas gazdája a ló hátába állított egy baltát.

A rendőrökkel helyszínre érkező állatvédőket a vérző állat látványa fogadta, a gazda elismerte tettét, amit arra fogott, hogy lova megrúgta a lábán és ittas állapotban nem tudott uralkodni indulatain, ekkor felkapta a baltát és belevágta Szilajba. Az állatvédők kérték, hogy mutassa meg sérülését, ám lábán nem volt látható külsérelmi nyom. A gazda még aznap lemondott lováról.

A gazda, a 26 éves M. Miklós kedden kora délután állt a bíróság elé – kéz-és lábbilincsben, vezetőszíjon vezette be egy büntetési végrehajtási őr a tárgyalóterembe. Mint kiderült, az előzetesben lévő orgoványi férfi korábban garázdaság miatt közérdekű munkát kapott, egyszer pedig felfüggesztett börtönre ítélték súlyos testi sértésért, zaklatásért és rongálásért.

Ezúttal pedig állatkínzás bűntette ellene a vád, és amint a Dankóné dr. Czéh Katalin ügyész által felolvasott vádiratból kiderült, nemcsak Szilaj bántalmazása szárad a lelkén. 2019 márciusában, tehát a póniló esete előtt pár héttel egy este részegen sétált hazafelé, amikor egy palotapincsit vett észre az utcán. A kutya bement egy ház udvarára, M. Miklós követte, és egy seprűnyéllel nagy erővel, testszerte ütni kezdte az idős állatot.

A kutya az ütések következtében egyik szemét elvesztette, betört a koponyája, és sérülései olyan súlyosak voltak, hogy az állatorvos az elaltatása mellett döntött.

Szilajba a vád szerint azért vágta bele a fejszét az orgoványi férfi, mert bedühödött azon, hogy – ugyancsak súlyosan ittas állapotában – nem bírta a pónit kifogni a lovaskocsi elől. Az ügyész elmondta: a bántalmazás és a gyulladással járó sérülés nagyfokú fájdalmat és különösen nagy szenvedést okozott a lónak.

Fotó: Hraskó István

M. Miklós a bíró, Kissné dr. Kővári Lídia kérdésére az előkészítő ülésen kijelentette: beismeri a bűncselekményeket. A nyolc osztályt speciális (kisegítő) iskolában végzett, alkalmi mezőgazdasági munkákból élő férfi többször elmondta, hogy legalább hét éve alkoholproblémákkal küzd, mindkét állatkínzásnál rengeteg szeszt fogyasztott (a póni bántalmazásakor saját bevallása szerint hat litert).

Az orgoványi férfi ugyan beismerte tetteit, de teljesen másként, mint ahogy az a vádiratban le volt írva. Az ő verziója szerint a palotapincsi megtámadta, majdnem megharapta, ezért ugrott be a közeli ház udvarába, a kutya követte, ekkor ütött rá egy hirtelen felkapott partvisnyéllel, de csak egyszer.

Szilajról meg azt mondta M. Miklós, hogy már reggel is elszaladt előle, aztán amikor hazatért a kocsmázásból, már végképp nem lehetett a lóval bírni, vágtatni kezdett. A vádlott állította, attól félt, hogy a lovaskocsi kárt tesz a szőlőben, ezért felkapta az ülés alól a fejszét, és rávágott a ló farára.

A bíró kérdésére, hogy más módon nem tudta volna megfékezni a nem túl nagy termetű lovat, a vádlott annyit felelt: nem volt nála más eszköz. Szépítette a dolgot, hogy nem akart semmilyen kárt okozni, végigvágott Szilajon, „csak nem úgy akarta„ és hogy nagyon sajnálja mindkét esetet, ha józan lett volna, nem tett volna ilyet, és korábban sem tett.

Ugyanakkor hozzáállásáról sokat elárul, hogy állatorvost nem hívott, és másnap sem nézte meg az állatot, annyira másnapos volt.

„Etetni, itatni, cirógatni” – M. Miklós így reagált a kérdésre, hogyan kell bánni egy állattal, aztán kijelentette: nagyon megbánt mindent, sajnálja is a két állatot.

Kissné dr. Kővári Lídia viszont megtagadta a beismerő vallomást, mert a korábbi nyilatkozataihoz és a vádirathoz képest sok volt az eltérés, azaz így nem áll fenn az előkészítő ülés minden feltétele. Így a bíróság tárgyalást tűzött ki az ügyben, meg fogják idézni a tanúkat és a szakértőket is. A vádlott meghatalmazott védője javasolta védence igazságügyi elmeorvosi vizsgálatát is. A büntetőper februárban kezdődik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában