galériával

2021.11.01. 19:55

Bábel Balázs érsek celebrált szentmisét a felújított sükösdi templomban

A Római Katolikus Templom Mindenszentek búcsújának napján hálát adtak a közelmúltban befejezett felújításért, továbbá bérmálást is tartottak. Az egyházközség két ütemben összesen 15 millió forintos támogatásban részesült, melyből felújították a 200 éves Római Katolikus Templomot. Az ünnepi hálaadó szent misét Dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek, metropolita mutatta be.

Márton Anna

Fotó: Márton Anna

Többszörös gondolat köré kapcsolódott a Mindenszentek ünnepe a sükösdi Római Katolikus Templomban hétfő délelőtt. A templom búcsújának napján hálát adtak a közelmúltban befejezett felújításért, továbbá bérmálást is tartottak.

– Többszörösen van mit ünnepelni Sükösdön. Először is, országosan a Mindenszentek ünnepét ünnepeljük. Azzal a többlettel, hogy ennek a templomnak a búcsúja, vagyis védőszentje Mindenszentek. Ebben az évben emlékezünk arra, hogy 200 éves ez a templom. Volt itt a középkorban is templom, de az lent volt a Duna mellett, ott mindig elöntötte az ár, ezért a kalocsai érsek, akinek birtoka volt ez a terület, fölhozatta ide a templomot és a falu aztán köréje települt. A templom után jöttek az emberek – fogalmazott hírportálunknak Dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek, metropolita.

Mint mondta, hétfőn bérmálás is van ebben a templomban, ami a keresztény nagykorúság szentsége.

Az érsek atya hangsúlyozta, hogy mindenki arra kap meghívást, hogy „Legyetek szentek, mert én szent vagyok”. Szentekké kell lennünk, de ez nem jelent különleges életformát a mindennapi létben, Krisztus követésében váljunk igaz emberré. A hithez szervesen hozzá tartozik a jó cselekedet. Az Isten kegyelme kíséri az emberi kegyelmet. Erre is szólít fel bennünket a bérmálás kegyelme. – Így ünnepeljük Sükösd mai ünnepét. A felújítást megáldjuk és megköszönjük mindazoknak, akik segítették létrehozni – zárta gondolatait Dr. Bábel Balázs.

A szentmisét követően Zsigó Róbert államtitkár, Baja és térsége országgyűlési képviselője köszöntötte a jelenlévőket, hangsúlyozta, hogy az elődeink örökségét fontos, hogy megtartsuk és őrizzük.

– Köszönöm a felújításban résztvevő szakemberek munkáját és kívánom, hogy a most felszentelt templom továbbra is a közösség lelki megerősödését szolgálja

– fogalmazott ünnepi beszédében Zsigó Róbert.

– Ez egy összetett nap. Idén már több megemlékezés volt a feltelepülés kétszázadik évfordulójára, itt a Helytörténeti kiállítására is gondolok – mondta hírportálunknak Tamás Márta, polgármester. Mint megtudtuk tőle, idén 25 éves a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban felépített „Sükösdi ház”, ahol a Bajai Múzeum munkatársai régészeti leleteken keresztül vitték közelebb a helyieket az őseikhez. Ehhez kapcsolódóan rendeztek be egy kiállítást szeptemberben, a helyi művelődési házban.

– Azt gondolom, hogy ezt az egész megemlékezés-sorozatot mintegy megkoronázza a templom búcsúja, illetve az, hogy erre az ünnepre elkészülhetett a felújított templom. A Bethlen Gábor Alapkezelő támogatásából, az egyházi fejezetek pályázati kiírásból (aminek beadását a helyi önkormányzat segítette) két ütemben nyertünk támogatást, 2019-ben hét millió, a következő évben további nyolc millió forintot, amiből teljes egészében be tudtuk fejezni a 200 éves templom felújítást – mondta a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában