Száraz november

2021.11.09. 06:55

Alkoholproblémákon is segít a kalocsai Octopus Egyesület

A civil egyesület munkája egyre szerteágazóbb: a szabadtéri gerillakiállítások és online videópályázatok után egészségügyi szűrésekkel és szenvedélybetegségekkel is foglalkozni kezdtek.

Gábor János

A kalocsai Octopus Egyesület úgy döntött, hogy az idei évben csatlakozik a Kék Pont alapítvány által életre hívott „Száraz november” kihíváshoz, kampányhoz. Képen: Zsáki Viktor alapító 20211104 Kalocsa Fotó: Gábor János GJ Petőfi Népe

Fotó: Gábor János

A Kék Pont Alapítvány által meghirdetett Száraz novemberhez csatlakozva a kalocsai Octopus Egyesület is foglalkozni kezdett a társadalmat egyre súlyosabban érintő alkoholproblémákkal. A szlogenjük szerint „életjobbító” szervezet csütörtökön, a művelődési központ sétálóutcai épületében tartotta a témával kapcsolatos első előadását, amelynek kísérőprogramjaként a helyi Egészségfejlesztési Iroda (EFI) munkatársai különböző szűrővizsgálatokat is végeztek a helyszínen.

– Azt hirdetjük, hogy minél többen vállalják az egy hónapos absztinenciát – foglalta össze novemberi programjaik lényegét Bagó István addiktológiai konzultáns, az Octopus egyik alapítója. – Az első alkalomra szakembereket hívtunk meg, hogy közösen járjuk körbe: milyen tanácsadási lehetőségeink vannak, illetve kihez érdemes továbbküldeni az alkoholproblémával küzdő klienseinket. Feltettük azt a kérdést is, hogy vajon „ki segít a segítőnek?”, mert ezzel foglalkozó személynek ugyanúgy akadhat gondja az ivással, vagy más szenvedélybetegséggel – fejtegette.

A szakember felvetésünket megerősítve elmondta: bár a világjárvány kezdetén még arra számított a kereskedelem, hogy visszaesik az alkoholfogyasztás, ennek épp’ az ellenkezője történt. A magyar többet iszik, mint a Covid előtt, csak más módon, és máshol teszi.

A pandémia alatt átterelődött az alkohol útja: ahelyett, hogy vendéglátóhelyen fogyasztanánk el, inkább hazavisszük, pedig a sörözőben legalább a számla végösszege miatt jobban működött az önkontroll. A statisztikák szerint emelkedett az egy főre jutó mennyiség is, amiért főleg a bezártság tehető felelőssé: sokan ivással próbálták enyhíteni a belső feszültséget.

– A bizonytalanság miatt érthető a társadalom reak­ciója, de nem szabad így foly­tatni. Ezért került szóba az előadáson is, hogy Kalocsán, illetve a környéken több addiktológiai problémával foglalkozó önsegítő csoport működik – hívta fel a figyelmet Bagó István. Kihangsúlyozta: a városban főleg csütörtök-pénteken lehet foglalkozásokhoz csatlakozni, például a Szent Kereszt Kórházban, a Sorsok Házában és az Egészségfejlesztési Irodában, míg vasárnap a dusnoki művelődési ház várja azokat, akik változtatnának a mámoros életmódjukon. – A régió ma ott tart, hogyha valaki szeretne részt venni egy találkozón, az heti több alkalomból választhat, sőt, van olyan józanodó közösség is, amelybe akár naponta el lehet járni – ajánlotta.

Rugalmas formában működik az egyesület

Az addiktológiai konzultáns kiemelte: mivel ezeknek a találkozóknak a moderálása szakmai munka, az egyesület nem szervez önálló foglalkozásokat, viszont a náluk jelentkezőknek szívesen segítenek megfelelő csoportot találni. Rugalmas formában működő egyesületként vállalták fel, hogy a Száraz no­vember során az ivás legalább ideiglenes elhagyásáért kampányolnak, illetve népszerűsítik az önsegítő lehetőségeket. Ő maga szintén jó példával szeretne szolgálni, ezért nyilvánosan vállalta, hogy november 30-ig egy korty alkoholt sem fogyaszt, mert „élni muszáj, de inni nem”. Ha Ön, vagy családtagja, ismerőse segítségre szorul, keresse fel további információért és közvetlen tájékoztatásért az Octopus Egyesület Facebook-oldalát!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában