galériával / videóval

2021.11.13. 19:25

A gokartsport nagy alakjaira emlékeztek Kecskeméten

Bakos Lászlóra és Karlik Istvánra, a honi gokartsport nagy alakjaira emlékezett a gokartos társadalom szombaton, a Kecskeméti Gokartpálya 40 éves jubileumi ünnepségén, ahol emlékhelyet is avattak.

Horváth Péter

Fotó: Horváth Péter

Gokartos Baráti Találkozón és emlékversennyel búcsúzott szombaton a Kecskeméti Gokart Club a sportág tavaly eltávozott legendás alakjától, Bakos Lászlótól, valamint Karlik Istvántól, akinek munkáját nagyban tükrözi a pálya formája. A kecskeméti gokartpályán megtartott eseményen egyben a pálya fennállásának 40. évfordulóját is ünnepelte a hazai és nemzetközi gokartos társadalom. Az aszfaltcsík 1980 óta működik és 2020-ra esett a 40 éves évforduló, de a járványügyi korlátozások miatt csak szombaton tartották meg a rendezvényt, melyen emlékhelyet is avattak a Bakos László és Karlik István tiszteletére, valamint a gokartpálya jubileumára.

Fotó: Horváth Péter

Az eseményen Kárpáti József, a Kecskeméti Kart Klub és Calderóni Gokart Club volt elnöke köszöntötte az emlékezésen résztvevő gokartbarátokat és versenyzőket, majd leleplezte az emlékhelyeket.

Ezt követően dr. Szeberényi Gyula Tamás, Kecskemét alpolgármestere tartott beszédet, melyben visszaemlékezett a sportág és a pálya izgalmas történetére.

Mint fogalmazott, a gokartsport 1950-es évekbeli hazai megjelenését követően évekig utcai versenyeket rendeztek, így annak idején a Rákóczi út is otthont adott gokart versenyeknek, de egy halálos baleset a rámutatott a versenypályák építésének szükségességére. Az első pálya Győrben létesült, majd a DUTÉP-nek köszönhetően Kecskeméten is megépült a pálya, melynek 1980. augusztus 20-án volt az átadása. Bakos László Tormási Attilával együtt vállalta a szervezést, építettek gokartot, az ő lelkesedésük, katalizátor szerepük nyomán kezdődhetett el a sportág kecskeméti története.

Szeberényi Gyula Tamás Bakos László személyét, szervező erejét méltatva elmondta, hogy sokakat tudott a gokartsport mellé állítani, a versenyek szervezése érdekében meggyőzni. A fejlődés motorja volt, vezetésével igen bátor terveket is szőttek: 1986-ban az egyesület világbajnokságra nevezett, 1987-ben megnyerte, majd 1988-ban pedig a pálya adott otthont egy emlékezetes világversenynek. A rendszerváltás körüli években a pénzhiány akadályt gördített a pálya további fejlődése elé, és a DUTÉP átadta a területet az önkormányzatnak. Az akkori vezetők úgy gondolták, hogy a pálya fejlesztése nincs a legfontosabb feladatok között.

A nehéz évek után Birizdó Imre vállalkozó vásárolta meg a pályát 2012-ben és létrehozta Európa egyik legszínvonalasabb gokartpályáját.

Fotó: Horváth Péter

Az alpolgármester a gokartsport fontosságával kapcsolatban kifejtette, hogy a Forma-1-es versenyzők is ebben a sportágban kezdték karrierjüket. Megemlítette az esemény egyik szervezőjét, Bakos Andrást is, aki egyedüli magyarként szerepel az autóversenyzők monte carloi dicsőségfalán, majd a Gokart Hotel város turisztikai életében játszott szerepét méltatta.

Herczeg Lajos, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség főtitkára barátjáról, Bakos Lászlóról osztotta meg személyes emlékeit, és hangsúlyozta, hogy annak idején a gokartpálya ablakot nyitott a világra,és kimozdulhattak a határokon kívülre. A köszöntők után a versenyzők és barátok virágot helyeztek el az emlékhelyen, majd a gokartosok tiszteletkört tettek Bakos László és Karlik István emlékére, délután pedig emlékversenyt futottak a sportolók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában