galériával

2021.10.15. 17:15

Biztonságosabban kelhetnek át az iskolások Lakiteleken

A lakiteleki Lévai Iskola megújult zebráját pénteken adták át ünnepélyes keretek között. A beruházás nyomán biztonságosabban kelhetnek át az úton az iskolások és átláthatóbb lett a terület a közlekedők számára.

Horváth Péter

Fotó: BUS CSABA

Safecity 2. – Építsd a biztonságot címmel valósított meg egy több pillérből álló komplex bűnmegelőzési program Lakiteleken a Biztonságos és Élhető Városokért Egyesület (BEVE) a Belügyminisztérium és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával. A 2020 tavaszától idén májusig tartó program a BEVE által biztosított, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács által pályázatán elnyert több mint 15 millió forintból valósult meg.

Az egyik pillér a diákok biztonság tudatosságra nevelése előadásokkal, foglalkozásokkal, a második a megvalósításban közreműködő önkormányzat munkatársainak bűnmegelőzési képzése, a harmadik a közlekedésbiztonság fejlesztése. Ez utóbbi nyomán megújult a Lévai Iskolánál található zebra: fekvőrendőrt helyeztek el a gyalogátkelő előtt, felújították a korlátokat, biztonságot növelő kerítéseket építettek a zebra környékén és számos parkolót is kialakítottak azért, hogy a szülők biztonságban kísérhessék az iskolába a gyermekeket, egyszersmind átláthatóbbá tették a területet. A zebrát pénteken adták át ünnepélyes keretek között. Madari Róbert, Lakitelek polgármestere beszélt a fejlesztés hátteréről. Mint fogalmazott, az iskola megközelítése veszélyes forgalmi helyzeteket eredményezett, ezekre válasz a beruházás.

Dallos Endre, a BEVE elnöke köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a bűnmegelőzési tevékenységnek a településeken élők szubjektív biztonságérzetét kell fokoznia és a fejlesztés fontos eleme a közlekedésből eredő bűncselekmények megelőzésének. Hangsúlyozta: a több pillérből álló program egyedülálló, ami nevezhető Lakiteleki Modellnek és máshol is alkalmazható lesz a későbbiekben.

Hatala József tábornok, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke kiemelte, hogy az ilyen programokkal segítik az ifjúságot abban, hogy később önálló megoldást találjanak saját életük biztonságot érintő kérdéseire.

Lezsák Sándor, a térség országgyűlési képviselője felidézte, amikor hosszú évekkel ezelőtt az iskola előtt egy kisgyermeket gázolt halálra egy autós, mert kiszaladt az útra. Ott nem volt korlát, ami megakadályozta volna ebben. Lezsák Sándor köszönetet mondott a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsnak azért, hogy támogatta a gyermekek biztonságát szolgáló beruházást Lakiteleken.

A fejlesztés a Rozsnyói parkot és a Széchenyi körút központi részét is érinti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában