galériákkal

2021.10.23. 16:00

Az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseiről emlékeztek meg Halason

Megyeszerte és Kiskunhalason is megemlékeztek az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseiről. Bányai Gábor országgyűlési képviselő az ünnepségen vette át a helyi képviselő-testület által korábban megítélt kiskunhalasi díszpolgári címet.

Pozsgai Ákos

Fotó:

– Kár lenne tagadni, hogy 56 vízválasztó ma is, a forradalomhoz való viszonyunk kijelöli a helyünket a jelenben – hangoztatta Bányai Gábor országgyűlési képviselő a Kiskunhalason tartott október 23-ai megemlékezésen.

Fotó: Pozsgai Ákos

A politikus a városi megemlékezésen vette át a helyi képviselő-testület által korábban megítélt díszpolgári címet, amelyet a koronavírus okozta betegsége miatt nem tudtak neki átadni.

– Ünnepeink összekötnek bennünket, pontosabban úgy szeretnénk, hogy összekössenek minden magyart – mondta megemlékező beszédében a képviselő, ugyanakkor rámutatott: kár lenne tagadnunk, 56 vízválasztó, a forradalomhoz való viszonyunk kijelöli a helyünket a jelenben. A politikus szerint nem az a lényeg, hogy mit mondunk 56-ról, hanem az, hogy mit érzünk belül a szívünkben. Kifejtette: „azért lett október 23-a a leginkább megosztó nemzeti ünnepünk, mert mikor az elveszett lelkek ezreire emlékezünk, akkor velünk vannak, általában csak lélekben vagy úgy sem, azok, akik egyetértettek a magyarnak hazudott kommunisták rémtetteivel és közülük még nagyon sokan a mai napig politikai örököseiknek is tartják magukat.” Hozzátette: alig két emberöltő telt csak el, és sokaknak személyes emléke is van 56-ról, és arról, ami utána következett, az elárult hazáról és az elárvult nemzetről. A politikus szerint még sokáig nem fog eltűnni ez a megosztottság, mert „akik legyilkoltak és fogságba hurcoltak ezreket, azoknak unokáik és új barátaik mindig felélednek és a hatalomra ácsingózva árulják újra a hazánkat.” – fogalmazott.

Emlékeztetett arra is, hogy október 23-án ma már nem szabad csak az 56-os forradalomra és szabadságharcra emlékeznünk.

Fotó: Pozsgai Ákos

– Én magam soha nem felejtem el, hogy mi történt 15 évvel ezelőtt, a forradalom 50. évfordulóján. Brutális rendőrterror vetett árnyékot az akkori megemlékezésünkre. A posztkommunista kormány által irányított rendőrség fegyvertelen, békés tüntetőkre támadt, és számos esetben törvényt sértett. A rendőrség útját törött koponyák, kilőtt szemek, maradandó sérülések jelezték. Felelősségre vonás nem igazán történt. Sőt, felelősségre vonás helyett biztatást, elmarasztalás helyett dicséretet, kitüntetést kaptak az akkori miniszterelnöktől a rendőrség akkori vezetői. Az akkori kormányt alkotó pártok politikusai akkor is és ma is, hol nyíltan, hol burkoltan, azóta is folyamatosan felmentést adnak a rendőröknek a hatalommal való visszaélés alól. Elvégre is, az ő érdekükben történt az erőszakos rendőri fellépés – emlékeztetett a képviselő, aki azt üzente a fiataloknak, hogy tanuljanak a múltból, „értsék meg a jelent, hogy ne romboló, hanem építői lehessenek a közös nemzetnek és a közös hazának”.

A városi filmszínházban tartott megemlékezésen a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium és Technikum diákjai adtak ünnepi műsort, majd a megemlékezés résztvevői közösen vonultak a főtéren álló két ágú kopjafához, amely az 56-os események két halasi áldozatának, Papp Idának és Poloznyik Kálmánnak állít emléket, akik a főtéren kitört lövöldözés során haltak meg. A nemzeti ünnepen felvonták a 56-os forradalmat szimbolizáló nemzeti színű lyukas zászlót is.

Átvehette Bányai Gábor országgyűlési képviselő a Kiskunhalasi díszpolgári címet

Fotó: Pozsgai Ákos

A filmszínházban az ünnepi megemlékezés elején Fülöp Róbert polgármester átadta a Kiskunhalas Város Díszpolgára címet Bányai Gábor országgyűlési képviselőnek. Az elismerésről még idén júniusban döntött a helyi képviselő-testület, a politikus azonban akkor a koronavírus okozta megbetegedéséből való lábadozása miatt nem tudta átvenni a városi elismerést. Fülöp Róbert polgármester méltatta Bányai Gábor széleskörű képviselői munkáját, emlékeztetett arra, hogy a városban megvalósult és a közeljövőben létrejövő fejlesztések kapcsán milyen sokat tett Kiskunhalasért. A munkája iránt elkötelezett, a nemzetét, a hazáját és a családját szerető szorgalmas, tisztességes és keresztény politikusként jellemezte, akinek Kiskunhalas fejlődése kiemelt fontosságú.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában