galériával

2021.10.25. 13:55

A cigányság felzárkóztatásáról szólt a kecskeméti szakmai nap

A cigányság felzárkóztatásában fontos szerepet betöltő Biztos Kezdet Gyerekházak tapasztalatait osztották meg egymással a szakemberek a hétfői szakmai napon Kecskeméten.

Sebestyén Hajnalka

Fotó: Sebestyén Hajnalka

A rendezvénynek helyet adó Mezei Utcai Közösségi Házban közel másfél éve működik a Biztos Kezdet Gyerekház, mely egy országos hálózat tagja. A Gyerekházba a környékben élő cigány és nem cigány rászoruló kisgyermekes családokat fogadják. A szolgáltatásuk révén a leghátrányosabb helyzetű kisgyermekek is hozzáférnek a kora gyerekkori képességgondozáshoz, a szülők pedig támogatást kapnak abban, hogy jobban értsék gyermekük szükségleteit, és hogy megerősödhessenek szülői szerepükben.

A szakmai napra az ország különböző pontjairól érkező szakemberek, hogy megosszák egymással tapasztalataikat. Az előadások előtt, a programra való ráhangolódás jegyében, valódi cigánytáncot láthatott a közönség. A vendégeket elsőként Engert Jakabné, Kecskemét alpolgármestere köszöntötte. Beszédében kiemelte a város felzárkóztatási programját, melynek része a Biztos Kezdet Gyerekház támogatása is.

Céljuk, hogy egészen pici korban el kezdődjön az érintetteknél a felzárkóztatás, hiszen így nagyobb eséllyel válnak sikeres felnőtté.

Langerné Victor Katalin, társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár, a Biztos Kezdet Gyerekházak, mint a koragyermekkori fejlődés színterei címmel tartott rövid előadást.

– Mi a működéshez szükséges finanszírozást és felszereléseket tudjuk biztosítani, de a szakmai tudás átadását Önök egymás közt tudják igazán megvalósítani – mondta rögtön az elején. – Az országban 107 államilag támogatott, de összesen 180 gyerekház működik. Fontos feladatot töltenek be. Éppen ezért a gyerekházat kiemelten kell kezelni a szociális szolgáltatások között, még a gyermekvédelmi törvénybe is belevették. A gyerekházak munkatársai odaadóan dolgoznak, az ő jelzőrendszerük a szívük. Ha egy kisgyermek nem jelenik meg a foglalkozáson, nem az az első számukra, hogy papíron dokumentálják, hanem az, hogy felkeressék a családot, bekopogjanak, megkérdezzék, minden rendben van-e velük.

Minden befektetett forintunk 7-8 szorosan megtérül a gyerekházaknál

– jegyezte meg a helyettes államtitkár.

A nap további részében a cigányság kérdésével, lehetőségeivel foglalkoztak a szakemberek. Többek között Oláh Anna, a kecskeméti Biztos Kezdet Gyerekház vezetője is bemutatta az általa vezetett intézményt, és megosztotta tapasztalatait.

A szakmai nap egyik vendége volt dr. Székely János teológus, Szombathelyi Egyházmegye Püspöke is, aki felszentelte a Gyermekházat. Azt megelőzően a városházán is járt, ahol találkozott dr. Szeberényi Gyula Tamás alpolgármesterrel, valamint Engert Jakabné alpolgármesterrel és Langerné Victor Katalin helyettes államtitkárral. A püspök elsősorban a kecskeméti cigányság helyzetéről kérdezte Szeberényi Gyula Tamást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában