beruházás

2021.09.10. 06:55

Jól haladnak a felújítással, októberben átadhatják a kunszentmiklósi főteret

A tervek szerint halad Kunszentmiklós város főterének felújítása. A projekt keretében valósul meg a sportcsarnok és a Szent Erzsébet tér közötti terület rehabilitáció­ja. A munkálatok felét már elvégezték a szakemberek.

Gulyás Sándor

A felújításban érintett területen valamennyi közműhálózati vezeték a föld alá kerül – mutatja Lesi Árpád

Fotó: Gulyás Sándor

A település önkormányzata 100 millió forint támogatást nyert, majd 15 millió forint többlettámogatást kapott a megyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatán a sportcsarnok és a Szent Erzsébet tér közötti terület rehabilitációjára. A projekt megvalósításával olyan fejlesztést hajtanak végre a településen, amely egyrészt lehetővé teszi a terület adottságait figyelembe vevő hasznosítást, másrészt folytatódik a városközpont egységes települési arculatának kialakítása.

– A projekt jelenleg ötvenszázalékos készültségi fokban van. A földmunkák, a parkolók építése már részben megvalósult. Szerkezetkész a Szent Erzsébet téren álló artézi kút replikája.

Érdekesség, hogy az 1931-ben fúrt, 486 méter talpmélységű kutat megtaláltuk, melyben víz is van.

Végleges funkcióját a bevizsgálást követően tudjuk majd meghatározni. Folyamatban van az árusítópavilon kialakítása, ami mindenki által használható lesz, alatta kézművesek és termelők árusíthatnak, valamint helyi termékeket népszerűsítő programot is szervez majd a pályázat keretében az önkormányzat. Amikor az árusítás szünetel, a bútorokra le lehet ülni. A pavilon mellett további padok és egy nyomógombos ivókút is készül – fogalmazott Vörös István, a polgármesteri hivatal városüzemeltetési csoportjának műszaki ügy­intézője.

A városi legenda szerint a 486 méter talpmélységű kút egykoron a fürdőt is ellátta vízzel – mondta el Lesi Árpád
Fotó: Gulyás Sándor

Megtörtént a tér meglévő fáinak ifjítása, metszése, megépült a térburkolatok és parkolók nagy része. Megkezdődött a közművek kiváltása, illetve az új rendszerek kiépítése.

A felújításban érintett területen valamennyi közműhálózati vezeték a föld alá kerül – mutatja Lesi Árpád
Fotó: Gulyás Sándor

– Rövidesen elkezdődik a zöldsávok kiépítése, amit fákkal, virágokkal díszítenek majd a szakemberek. A zöldítési program során a műszaki áruház előtti hatalmas aszfaltozott terület is modernebb külsőt kap. Párhuzamos és akadálymentes parkolókat alakítunk ki, a széles járdák mellett a kerékpáros-forgalmat támogatva számos kerékpártároló is készül. Az áruház előtti rész zöld­sávos magas ágyást kap. A parkon áthaladó járda mellett Szász Károly, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke munkásságát bemutató ismeretterjesztő táblát helyezünk ki. Az új parkolók és a park közvilágítást kap, a felújításban érintett területen valamennyi közműhálózati vezeték a föld alá kerül. A tervben van a Baksay út melletti járda felújítása és minijátszótér kialakítása. A TOP-forrásból megvalósuló projekt kidolgozása, majd a kivitelezési munkák során figyelembe vettük és vesszük a lakosság véleményét, igényeit is – tette hozzá Lesi Árpád polgármester.

A kivitelezési munkák tavasszal kezdődtek, átadás októberre várható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában