kalocsa

2021.09.15. 07:00

Elviszik a Szentháromság térről Tomori szobrát

Restaurátori műhelybe szállítják, majd eredeti helyére kerül vissza az akkora már felújított Szentháromság téren.

Gábor János

Tomori Pál szobrát hamarosan leemelik a talapzatáról

Fotó: Gábor János

Elviszik a Szentháromság térről Tomori szobrát. Annyira szennyezett ugyanis, hogy a helyszínen képtelenség megtisztítani. Füredi Richárd 1938-as Tomori Pál-szobrát hamarosan leemelik a talapzatáról, és restaurátori műhelybe szállítják – jelentette be Vörös Márta, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye főépítésze.

A továbbra is építési területnek számító, de lassan végleges formát öltő tér képével szorosan egybeforrt alkotás minden évben megemlékezés és koszorúzás helyszíne: az érsekség és a város itt tiszteleg a mohácsi csata hősi halált halt magyar fővezére, Kalocsa egykori érseke előtt. A bronzszobor a fém sajátosságainak megfelelően mára zöldes kérget növesztett, de hamarosan új fényében ragyoghat a megújult Szentháromság téren, ahová a 70-es években történt áthelyezése után 1998-ban telepítették vissza, és a beruházás után is ugyanitt, eredeti posztján magasodik majd.

Nem ez az egyetlen műalkotás, ami végleges helyére vár, mondta Vörös Márta. Kirchmayer Károly szobrászművész és Vadász György építészmérnök 1988-ban állított Szent István-szobra még mindig nem teljes, hiszen egyelőre csak az alap posztamens látható az egykori nagyszeminárium, a mai Paprika múzeum és információs pont épületének sarkán. Némi karbantartást követően a szerkezetet összeszerelik és ugyanitt fogják rögzíteni, majd a tetejére visszakerül államalapító uralkodónk egész alakos szobra, amit jelenleg a tér túlsó oldalán lévő Astriceum Érseki Múzeumban őriznek.

A főépítész hangsúlyozta: az utóbbi időben sok félreértésből, vagy félretájékoztatásból fakadó kritikát hallott a tér fásításával kapcsolatban.

Cáfolta a pletykákat, amelyek arról szólnak, hogy a korábban kivágott fákat nem pótolják vissza.

Hozzátette: erről soha nem volt szó, hiszen a tervekben mindig pontosan ugyanannyi fa telepítése szerepelt, mint amennyit fel kellett áldozni a beruházás egyes szakaszai során.

Az őszi időszakban elkezdik a parkosítást, padokat és virágágyásokat helyeznek ki, illetve ezzel párhuzamosan faültetések is lesznek mind a Szentháromság téren, mind a Hunyadi János utcai Katona István-ház, mind pedig a Nagyasszonyunk katolikus intézmény óvodája előtt.

Tomori Pál szobrát hamarosan leemelik a talapzatáról
Fotó: Gábor János

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában