galériával

2021.09.02. 19:55

Egy év alatt alakították át a bajai Jelky teret

Megújult a bajai Jelky tér, ahol úgy alakították ki az új körpályás csomópontot, hogy a leghíresebb bajai szabólegény, a világvándor Jelky András szobrát nem mozdították el helyéről, hanem annak környezetét alakították át egy esztendő alatt.

Tapodi Kálmán

Fotó:

– Egy útépítés, egy útfejlesztés kapcsán általában azt szoktuk kiemelni, hogy a térség, az ország egész gazdasága szempontjából mekkora jelentősége van, miként könnyíti meg a helyi vállalkozások helyzetét az, hogy jobb minőségű úton vagy célszerűbb útvonalon tudnak közlekedni. Baján, a Jelky András téren azonban ennél valójában sokkal többről van szó.

Az 51-es és az 55-ös számú főutak csatlakozásánál kialakított körpályás csomópont és annak megújult környezete sokkal otthonosabbá is tette a várost

– hangsúlyozta Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese a csomópont avatóján.

A miniszterhelyettes az egyedi körpályás csomópontról elmondta: annak kisebb átmérője 60 méter, a nagyobb 100 méter, a hossza pedig 280 méter. Hozzátette: kilenc akadálymentesített gyalogosátkelőhely létesült és kiépítették az új járdakapcsolatokat is.

– A téren áthaladó kerékpáros forgalom öt helyen került átvezetésre – sorolta Schanda Tamás, aki arról is szólt, hogy 24 új parkolóhelyet alakítottak ki a csomópont közelében, ahol a Jelky-szobor két oldalán víztakarékos díszmedencék is létesültek. Az 1,3 milliárd forintos beruházás keretében egy új játszóteret is építettek. A növénytelepítés során 110 fát ültettek az 1800 négyzetméteres területre, amit nyolcezer különböző méretű cserje is díszít.

Zsigó Róbert, a térség országgyűlési képviselője köszöntője során hangsúlyozta: nagyon sok bajai és bácskai ember várta már ezt a napot, hogy átadhassák a város egyik fontos beruházását. A Jelky-téri körpályával kapcsolatban kiemelte: az előző ciklusok minden önkormányzatának fontos volt ez a beruházás, mindegyikük segítette is ezt.

– A kormány támogatta ezt a törekvést, amiből látszik, hogy Baja város fejlődését, a bajaiak boldogulását segíti a kormányzat

– mondta Zsigó Róbert, aki hozzátette: nem egy klasszikus körforgalom készült a Jelky téren, aminek visszaadták a régi szépségét, hanem egy zöldben gazdag közösségi tér jött létre.

A tér átépítése tavaly augusztusban kezdődött és a vállalt határidő előtt végeztek az átalakítással a kivitelezők.

– Baja városának emblematikus pontja újult meg az átépítéssel. A fejlesztés nem csupán a közlekedők, hanem a város lakóinak igényeit is figyelembe véve valósult meg – mondta az avatón Pántya József, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) útfejlesztési igazgatója, aki kiemelte, hogy a beruházás tisztán hazai forrásból valósult meg. A NIF igazgatója hozzátette: további útfejlesztések előkészületei is elkezdődtek a térségben, mint például a bajai déli elkerülő szakasz vagy a bácsbokodi körforgalom.

A pihenő funkció is fontos szerepet kapott a megújult téren

A Jelky tér korábban egy négy ágú jelzőlámpás csomópont volt, amit körpályássá alakítottak át. A téren korszerűsítették a közvilágítást, új utcabútorok, kerékpártárolók is kerültek a térre. A tér déli oldalán található játszótéren nyolc játszószer, egy homokozó és egy okospad található. Az egyedi körforgalmi csomópont a zöldfelületek bővítésével ismét fontos közösségi tere lehet Bajának.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában