kecskemét

2021.08.11. 19:57

Sok nehézséget, de boldog pillanatokat is megélt Nemes Antal

– A hosszú életnek az egyik titka, hogy az embernek mindig legyen célja, melyet holnap, a jövő héten, vagy a jövő hónapban megvalósíthat – vallja Kecskeméten, Nemes Antal, aki a napokban ünnepelte 95. születésnapját. 

Sebestyén Hajnalka

Nemes Antal 95 éves katona, a hadkiegtől Gáldonyi Sándór köszönti.

Fotó: Bús Csaba

Nemes Antal nyugállományú alezredest szerdán köszöntötte fel 95. születésnapja alkalmából Gáldonyi Sándor őrnagy, irodavezető és Parádi Gyöngyi zászlós, a MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság kecskeméti Hadkiegészítő és Toborzó Iroda munkatársai. A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség személyi állománya nevében Emléklapot adtak át Nemes Antalnak 95. születésnapja tiszteletére.

Nemes Antal Biharnagybajomban született 1926. augusztus 8-án, egy nyolcgyermekes család legfiatalabb tagjaként. 1959 óta él Kecskeméten, a katonai munkája révén költözött családjával a hírös városba.

– Meg vagyok hatva e köszöntéstől.

Az ember ritkán érezheti magát igazán boldognak, de én most az vagyok

– mondta meghatódva az idős úr. – Ha visszatekintek az idők sorára, volt részem mindenben, jóban, rosszban egyaránt. A betegségek se kerültek el, de nem panaszkodhatom, 95 évesen is jól érzem magam, szerető családban élek – mesélte tovább Nemes Antal, aki sajnos a feleségét – 60 év boldog házasság után – 10 éve, a fiát két éve vesztette el. Jelenleg a lányával, Zsuzsával él a kertvárosban.

– A születésnapjaimon mindig meglepem magam egy-egy verssel, hobbiből szeretem leírni gondolataim. Általában néhány versszakosak, de most 52 versszakos lett, melyben visszatekintek a 95 évemre. Engem se kerültek el a betegségek, a szomorú események, megjártam a háborút, de már csak a szépekre emlékszem, azokat őrzöm a szívemben. A háború és a katonaság alatt megedződtem, fegyelmet tanultam. 1948-ban vonultam be katonának, dolgoztam Baján, Bácsalmáson és Vácott, mielőtt Kecskemétre kerültem – sorolta tovább élettörténetét.

Nemes Antal számára a mozgás nagyon fontos, a mai napig reggeli tornával indít a teraszon, és az esti torna sem marad el. A lánya jóvoltából nagyon egészségtudatosan táplálkozik, szerencsére még étvágya is van. Jól lát, jól hall és mozogni is tud. Korábban sokat utazott, fia Belgiumban élt, hozzá többször kiutaztak, és szülőfalujába is visszajárt. Néhány éve megírta a település történetét.

Nemes Antalt 95. születésnapja alkalmából köszöntötték.
Fotó: Bús Csaba

Szabadidejében látogatja a közeli nyugdíjas klub rendezvényeit, szívesen ír verseket, olvas katonai történeteket, regényeket és gyűjti az idézeteket. Az íróasztalán nagy betűkkel van kiírva: „Húzd ki magad!”, ezt mindig be is tartja, így a derekát kíméli.

– Mindig is volt bennem kalandvágy, bár nem minden úgy sikerült, ahogy terveztem. Szerettem volna kertész lenni, de nem jött össze, végül olajbányász lettem. Onnan vezetett az utam a katonasághoz. A kertészkedésnek azonban ismét hódolhatok, a lányommal közösen gondozzuk a kis kertünket – tette hozzá.

Hogyan vélekedik a hosszú élet titkáról, erről is megkérdeztük.

– Nem az számít, hogy az ember öreg, hanem az, hogy ezt milyen minőségben éli meg. Sosem tudhatjuk, mit hoz a következő óra vagy a holnap, bármikor vége lehet mindennek. Éppen ezért fontos, hogy legyenek terveink, mert ezek éltetik az embert. A jó egészség is relatív, talán ennél is fontosabb, hogy szerető család vegyen körül – hangsúlyozta a végén Nemes Antal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában