ladánybene

2021.08.31. 06:55

Évek óta menti az ebeket a Rénó kutyaotthon, most ők vannak bajban

A ladánybenei Rénó Kutyaotthon hosszú évek óta menti a bajba jutott kutyákat. Mindezt úgy teszi, hogy ők maguk is bajban vannak, mert rendkívül kevés forrásból gazdálkodnak. A menhely három gondozója jelenleg 99 kutyát lát el a telephelyen.

Horváth Péter

A ladánybenei Rénó Kutyaotthon gondozói és Lucky kutya

Fotó: Horváth Péter

Lucky (jelentése: szerencsés) – nevével ellentétben – nem mindig volt szerencsés az életben: a hároméves staffordshire terrier jobb szemét kiszúrta, torkát átvágta és a bal hátsó lába egy részét csonkolta a korábbi, ismeretlen gazdája. Persze nem is viselte mindig ezt a nevet, új gazdái, a ladánybenei Rénó Kutyaotthon Alapítvány munkatársai adták neki, utalva arra, hogy három hónappal ezelőtt, amikor rátaláltak, csodával határos szerencsével megmenekült az élete. Bár ez az állatorvos szerint körülbelül két órán múlt. Új életében valóban szerencsés a megtépázott külsejű, de már felépült eb, mert jó helyre, szerető, törődő környezetbe került, ahol légkondicionált kennelben lábadozhatott, orvosi ellátás mellett.

A törődésnek hála csak teste viseli a megpróbáltatások nyomát, lelke olyan, mintha nem ment volna át a borzalmakon: nála emberszeretőbb kutyát talán nem is találhatnánk a világon.

Lucky nem az egyetlen hányatott sorsú kutya abból a számtalan ebből, aki a ladánybenei kutyaotthon elhivatott gondozóinak köszönheti életét. A menedéket Ronkai Adrienn alapította 13 évvel ezelőtt, és csaknem nyolc évig emberfeletti erővel egyedül látta el a bekerülő kutyákat. Időközben csatlakozott hozzá Hozdik Hajnalka és Sándorné Franyó Szilvia, először önkéntesként, majd a négy éve működő alapítvány tagjaként. Ők hárman látják el mindennap kora reggeltől késő estig a menhelyen lakó kutyákat, jelenleg éppen 99 ebet. Időnként két állandó önkéntes, Homoki Zsanett és Szuha Anita is segíti őket. Időközben Szilvia lett a menhely motorja, ő koordinálja a befogadást, az ellátást, szervezi az állatorvosi kezeléseket, és késő este, miután hazaért – amennyire ereje engedi –, intézi az online jelenlétet, hogy az érdeklődők és a leendő gazdik követhessék a menhely életét. Ő is vezet körbe bennünket, megmutatja a tágas kennelekben lakó jól táplált, tiszta kutyusokat, akiket hatalmas szívvel gondoz nap mint nap társaival.

Az alapítvány még nem jogosult az egyszázalékos felajánlásra, így csak adományokból tartják fenn magukat. Az elmúlt években szűkös forrásaikból lassacskán fejlesztették a telephelyet: tucatnyi tágas kennelt építettek, helyet kapott egy hatalmas kifutó, egy kamion-­utánfutóból alakították ki a konyhát, a kutyaeledel-raktárt és a klimatizált lábadozóhelyiséget. Elkezdtek építeni egy orvosi szobát is, de elfogyott a pénzük. Jelenleg is 100 ezer forint van az alapítvány számláján, ami a havi kutyaeledelre sem elég – panaszolja Szilvia, miközben körbevezet a telephelyen. Épphogy kimondja ezt, érkezik a havi villanyszámla 90 ezer forintról.

– Az előző hónapban 120 ezer forint volt, mivel a lábadozó kutyáknak szükséges a klíma, illetve három hűtőláda is megy nálunk, mert a lakók nemcsak tápot, hanem húst is kapnak

– mondja Szilvia, miközben lemondóan böngészi az aktuális számlát.

– A Budaörsi Természet- és Állatvédelmi Egyesület részeként működtünk korábban, de 2015-ben életünk nehézre fordult, sok nálunk a bajba jutott kutyus és nem tud támogatni az egyesület. Azóta a lakók sorsa folyamatosan kérdéses, de senkiről sem vagyunk hajlandóak lemondani. Vannak kutyusaink, akik öt, sőt hét éve vannak nálunk, és rendszeresen mentünk altatásra szánt kutyákat is. Továbbra is azon dolgozunk, hogy befogadhassuk őket – hangsúlyozta Szilvia, hozzátéve, hogy ez bizony hatalmas áldozatot követel, és minden felajánlásra, pénzbenire és eledelre is szükségük van. Rendszeresen saját zsebükből is kénytelenek finanszírozni az állatok ellátását.

– Ez nagyon fárasztó, gyakran előfordul, hogy csak pörögnek a gondolatok, hogy miből teremtsük elő a szükséges forrásokat. Minden kutya orvosi ellátást kap, oltottak és ivartalanítottak. Az ellátásukat éppen meg tudjuk oldani, de másra már nem marad, az előző havi villanyszámlát adományokból fizettük be – mondta Szilvia és hozzátette, hogy a Covid-járvány őket is megtépázta, csökkentek az adományok, az élelmiszer ára pedig az egekben van.

– Persze megfordult a fejemben, hogy abbahagyom, de képtelen voltam rá. Ekkor jöttek az üzenetek, hogy a Rénó-­szívnek dobogni kell. És mi azért élünk, hogy a kutyusoknak jobb legyen. Nincs annál nagyobb jutalom, amikor egy kutya gazdis lett, jó helyre került, és a nekünk küldött fotókon azt látjuk, hogy az arca átváltozott a boldogságtól. Ezért csináljuk – mondta elérzékenyülve Szilvia.

A ladánybenei Rénó Kutyaotthon gondozói és Lucky kutya
Fotó: Horváth Péter

Jó szívvel fogadják a támogatást

Ha valaki támogatná a kutyaotthont, a 10402599-50526751-75871018-as K&H Banknál vezetett számlaszámon teheti meg. De jó szívvel fogadják a kutyaeledelt is, amit a Ladánybene, Országúti dűlő 68. szám alatti telephelyen vesznek át.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában