knp

2021.08.22. 14:00

Mentett törpedenevérek csatlakoztak a tőserdei kolóniához

Hét törpedenevér érkezett a Fővárosi Állat- és Növénykert Vadállatmentő Központjából a Lakitelek-Tőserdőben található Kontyvirág Erdei Iskolába szerdán. Egy jelentős törpedenevér kolónia él ugyanis az épület egyik szárnyának réseiben, és a mentőközpontban felépült példányok túlélési esélye sokkal nagyobb, ha egy kolóniához tudnak csatlakozni.

baon.hu

Forrás: knp.hu

Fotó: Kiss Mónika

Bár sokan idegenkednek a denevérektől, mégis szerencsére vannak olyanok is, akik segítenek, ha bajba jutott állatot találnak. Így szerencsések voltak ezek a fehérszélű és szoprán törpedenevérek is, melyek így kerültek be a Fővárosi Állat- és Növénykertbe Budapestről és környékéről. Voltak, akiket egészen apró, 1-2 hetes kölyökként találtak meg a földön heverve. Az, hogy most épen és egészségesen szabadon engedhetők, nagymértékben köszönhető megtalálóiknak, akik gyorsan a megfelelő helyre juttatták és közben helyesen ellátták őket – írja a knp.hu.

Fotó: Kiss Mónika / knp.hu

A denevérek május végétől július elejéig születnek. Az anya az ellést követően 1-2 hétig még testén hordozza kicsinyét. A kölykök az első napokban repülés közben pottyanhatnak le anyjukról, illetve kicsit fejlettebben már önállóan szétmászkálnak és kieshetnek a búvóhelyről. Ilyenkor szokták őket megtalálni az arra járó emberek, és a szakszerű ellátás megmentheti az életüket.

Fontos tudni, hogy ha földön kuporgó vagy nappal, könnyen elérhető, kitett helyen tartózkodó denevért találunk, akkor annak mindenképpen segítségre van szüksége! Haladéktalanul juttassuk el egy mentőhelyre, de addig is életmentő lehet, ha pár dolgot teszünk érte.

Az első lépés, hogy biztonságba helyezzük. Erre a legmegfelelőbb egy tetején kilyuggatott, zárható doboz, amiben megfelelő hőmérséklet és páratartalom van. Jó megoldás a párásításra, ha folyamatosan nedvesen tartott rongy van a dobozban (de ne bolyhosodó szövet vagy papírtörlő!). A denevérkölykök nagyon melegigényesek, az ideális hőmérséklet a dobozban min. 25-28 °C. Erre használhatunk zselés melegítőpárnát vagy melegvízzel feltöltött palackot. Ezután vigyük el a legközelebbi mentőhelyre vagy hívjuk a területileg illetékes nemzetipark-igazgatóságot.

Az erdei iskola épületrésében élő kolóniába helyezték a denevéreket
Fotó: Kiss Mónika / knp.hu

A törpedenevér-fajok eredetileg odúlakó erdei fajok, de idős, odvas fák híján az épületek hasadékaiba, réseibe is szívesen behúzódnak. Apró rovarokkal táplálkoznak, elképesztő mennyiségű szúnyogtól szabadítanak meg minket minden éjjel. A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság erdei iskolája hosszú évek óta ad otthont egy nagyobb törpedenevér-kolóniának a Tőserdőben, az újonnan csatlakozott hét denevér így biztonsággal készülhet fel a téli nyugalmi időszakra.

Hazánkban 28 denevérfaj él, mindegyikük védett. Amennyiben valaki épületbontás, felújítás, szerelés vagy korhadt fa kivágása közben denevérekre bukkan, értesítse az illetékes nemzetipark-igazgatóságot!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában