oktatás

2021.08.16. 06:55

Hasznos tudást nyújtanak a Jakabszállási Népfőiskola előadásai

Már készül a következő évad programtervezete a Jakabszállási Népfőiskolán. Szabó Mihály az elmúlt közel három évtizedhez hasonlóan lelkesen szervezi a népszerű programsorozatot, elhivatott a felnőttkori tudásbővítés iránt.

Sebestyén Hajnalka

Szabó Mihály nyugalmazott polgármester 1993 óta szervezi meg a Jakabszállási Népfőiskola előadás-sorozatát. Kerékpárral járja a községet, hogy tartsa a kapcsolatot a törzshallgatókkal

Fotó: Sebestyén Hajnalka

Ma már elfogadott és népszerű az egy életen át való tanulás. Tizen-huszonévesen kikerülünk az iskolapadból, de kíváncsiságból, önismeret vagy éppen szakmai előrejutás reményében felnőttként, évtizedekkel később is bővítjük szakmai tudásunkat. Jó példák erre a népfőiskolai sorozatok is, ahol akár kisebb falvakban élők is helyben tudnak naprakész tudással gyarapodni.

Jakabszálláson 28 évvel ezelőtt indult útjára a népfőiskolai sorozat, melyet a kezdetektől Szabó Mihály szervez. Egykoron még polgármesterként tartotta fontosnak, hogy a lakosság helyben bővíthesse naprakész információkkal tudását. A kilencvenes évek elején, közepén olyan sok változás történt a mindennapokat érintően is, hogy nehéz volt követni. Elhivatottsága a hasznos tudást nyújtó előadások iránt ma is ugyanolyan példaértékű, munkáját Lezsák Sándor, az országgyűlés alelnöke a Lakiteleki Népfő­iskolával közösen mindig támogatta.

Az előző évad a járvány miatt nem valósulhatott meg, de Szabó Mihály nem hagyta tudás, azaz olvasnivaló nélkül a Jakabszállási Népfőiskola törzsközönségét. Saját maga vitte ki személyesen azon könyveket, kalendáriumokat, melyek olvasása némileg kárpótolhatta a lakosságot az elmaradt előadások miatt.

– Vallom, hogy hiába művelt és tanult valaki, időnként muszáj, hogy frissítsük tudásunkat.

Olyan gyorsan változó világban élünk, szüksége van mindenkinek az új információk, ismeretanyagok elsajátítására. Természetesen azzal is tisztában vagyok, hogy egyre kevesebb az emberek szabadideje, de előadásainkon rövid idő alatt juthatnak plusz- és hasznos tudáshoz. Örömmel tapasztalom, sokan élnek is ezzel a lehetőséggel. A több mint 25 év alatt olyan kapcsolatrendszert sikerült kiépítenem, mely az élet számos területét lefedi, a vallástól az egészségügyön át a mezőgazdaságig. Előadóink sokasága visszatérő, kedvelt személy a népfőiskolára járók körében – jegyezte meg Szabó Mihály, aki maga is állandóan képzi magát, tanul.

– Ha visszatekintek az életemre, én folyamatosan képeztem magam.

Nyugdíjasként is figyelem a lehetőségeket, hiszen az ember mindig tanulhat, érdeklődési köre alapján.

Én elsősorban a történelmi és a mezőgazdasági témák iránt vagyok nyitott. Rengeteget olvasok, például a Lakiteleki Népfőiskola jóvoltából kapott Külhoni Értéktár-sorozatot, mely a hazánktól elcsatolt területek kulturális és természeti értékeit mutatja be. Ezen kiadványokból hallgatóink is kaptak, és előadásokat is meghallgathattak több alkalommal – tette hozzá Szabó Mihály, aki eredeti szakmáját tekintve agronómus, és ma is gazdálkodik.

Az előadók fele helybeli, de többen országosan is elismert szakemberek.

Szabó Mihály bízik abban, hogy ősztől folytatódhat a népfőiskolai sorozat. Az előadókkal már egyeztetett, így ha a lehetőség adott lesz, újra nyitott kapuk várják a tanulni vágyó­kat.

Szabó Mihály nyugalmazott polgármester 1993 óta szervezi meg a Jakabszállási Népfőiskola előadás-sorozatát. Kerékpárral járja a községet, hogy tartsa a kapcsolatot a törzshallgatókkal
Fotó: Sebestyén Hajnalka

Nyitottak a hallgatók minden témára

Megkérdeztünk néhány törzshallgatót, miért kedvelik a programot. Tóth László kiemelte, abban látja nagy pozitívumát a népfőiskolai előadásoknak, hogy szó esik bennük a múltról, a jelenről és a jövőről egyaránt. Nagyon széles palettán mozognak a témák, valamennyire nagyon nyitott, mindegyik által bővítheti tudását. Az elmúlt időszakban, mivel előadásokat nem tarthattak, örömmel fogadta az ingyenes könyveket, kiadványokat Szabó Mihálytól.

Juhász Béláné is törzshallga­tó. Elmondta, azért kedveli az előadásokat, mert helyben juthat általuk új ismeretekhez, minden előadáson tágíthatja meglévő tudását. Elsősorban a gasztronómiai témák érdeklik, mivel maga is szakácsnőként dolgozott, de a többit is szívesen hallgatja. Ráadásul egyben közösségi program is számára, hiszen mindig jó társaság jön össze, kedvükre beszélgethetnek előtte és utána.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában