falunapok

2021.08.31. 18:34

Három napon át ünnepeltek Ordason

A legkisebbektől az idősebb generációig mindenkinek kínáltak programokat Ordas 24. falunapi programsorozatán.

Zsigmond Enikő

A tájházban mackókiállítás várta az érdeklődőket

Forrás: Munkatársunktól

A háromnapos rendezvény múlt héten pénteken a gyerekeknek szóló programokkal indult, volt ugrálóvár, népi játszótér, mackókiállítás, ahol másfél száz bundás kedvencet mutattak be a tájházban. A szerelmetes cipó című interaktív gyerekelőadás is sok nézőt vonzott, valamint sokan kipróbálták a Paks 2. sátorban az érdekes kvízjátékokat is. Este a hagyományos, Komjáti János egykori edző emlékére rendezett focitornával zárták a napot.

Szombaton a korábbi évek megszokott forgatókönyve zajlott, reggel horgászversennyel indult a nap, kora délelőtt az utcákon felállított sátrakban baráti társaságok, családok gyújtottak a bográcsok alá, melyekbe mindenféle szárnyas- és lábas­jószágok kerültek.

Az ünnepélyes megnyitón Szabó Zsolt polgármester öröm­ün­nep­nek nevezte ezt az évente visszatérő alkalmat, melyre sok, a faluból elszármazott és környékbeli is ellátogat. Örömmel sorolta az idén elnyert pályázatokat és a megvalósult fejlesztéseket, melyben út- és járdaépítés, középület-felújítás, új játszótér és eszközbeszerzés is szerepelt.

László Attila koncertje egyre nagyobb közönséget vonzott a színpad elé, a többszöri vastapsot kiváltó előadás után pedig kezdődött a 18. Ordasi Alkotótábor anyagából rendezett kiállítás megnyitója, melyre zsúfolásig megtelt a faluház.

– Magasra emeli a művészet az embert, nemessé, csodálatosan széppé varázsolhatja lelkének minden rezdülését – a gogoli idézet igaz alkotóra, szemlélődőre egyaránt.

Ezért szervezzük minden évben augusz­tus első hetében az alkotótábort, hogy a közeg, az együttlét, az együtt alkotás, a lelkek együtt rezdülése kiemeljen bennünket a hétköznapokból, új gondolatokat ébresszen bennünk, és ugyanezt szeretnénk adni azoknak, akik eljönnek a falunapokon megnézni ezt a kiállítást – mondta a tábor vezetője, Zsigmond Enikő.

Idén huszonkét ember jött össze augusztus első hetében Ordason. Helyiek, környékbeliek csatlakoztak, de érkeztek Dunapatajról, Foktőről, Kalocsáról, Dusnokról és az ország távolabbi pontjairól, Bajáról, Szegedről, Pécsről, Visegrádról, Budapestről, Ürömről, Kunfehértóról, Kiskunfél­egyházáról is alkotók. Ennek a hétnek a terméséből rendezték a kiállítást, tizennyolc éve ez is hagyományosan a falunapi rendezvénysorozat része. Ötven­nyolc kép került a falakra, valamint kis posztamensekre hat különleges uszadékszobor. A nagykorúvá vált tábornak idén logót is tervezett a tábor vezetője, melyet szintén a kiállításon mutattak be.

A faluházban állították ki az alkotótáborban készült műveket
Fotó: Munkatársunktól

Ordason az is hagyomány, hogy minden helybelit és vendéget meghívnak a falunapi ebédre, idén is több száz fő ült asztalhoz a sátorban, hogy a helyben készült finom töltött káposztát elfogyassza.

A délután is színes programokat tartogatott az időnként szemerkélő eső ellenére kitartó tömegnek, a Maya Trió klasszikus operettműsorát, Singh Viki fellépését, a Kalocsai Hagyományőrző Együttes néptáncműsorát, az Easter együttes koncertjét, valamint a hajnalig tartó falunapi bált.

A vasárnap a lelki feltöltődésé volt, a faluházban tartott ökumenikus istentisztelet zárta az idei falunapi rendezvények sorát Ordason.

A tájházban mackókiállítás várta az érdeklődőket
Fotó: Munkatársunktól

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában