nehézségek

2021.08.02. 06:55

Emberhiánnyal is küzd a kalocsai kutyamenhely

Nagyon összezsugorodott az Összefogás az Állatokért Közhasznú Alapítvány stábja, ezért egyre nehezebben tudják ellátni a folyamatosan telt házas kutyamenhely napi feladatait.

Gábor János

Rendszeresen segítő kezekből van jelenleg a legkevesebb a menhelyen

Forrás: Illusztráció: MW-archív

Fotó: Mészáros János

Rendszeresen segítő kezekből van jelenleg a legkevesebb a menhelyet működtető szervezet csapatában, ezért azt kérik, hogy aki havonta akár csak néhány alkalommal ki tudná venni részét a munkákból, az jelentkezzen. Az alapítványt ezen kívül – az örökbeadások ügyintézése mellett – az állatmentés, az ivartalanítási program és a tápgyűjtés köti le a legjobban. Utóbbi ráadásul kicsit kevesebb adománnyal kecsegtet, mint korábban.

– Más városokban nagyon is divatosnak számít az önkénteskedés, és sokan vannak a telepeken, de nálunk ez valamiért nem így van.

Nem sokan jönnek segíteni, bár vannak kivételek: most például néhány fiú ott van fát vágni

– emelte ki Békési Marianna, az alapítvány kuratóriumi elnöke. – Amikor új önkéntes jön, nem engedjük egyből a kennelekben dolgozni, hiszen az állatoknak egy pár alkalommal látniuk kell előtte. Szóval, azok jelentkezését is várjuk, akik esetleg tartanak a kutyáktól.

A menhelyen sok olyan napi feladat akad, ami nem különösebben megerőltető, mégis komoly segítség lenne, ha részben aktivisták végeznék, mert jelenleg mindössze négyfős az állandó stáb, az év 365 napjára. A be-betérő önkénteseket udvartakarításra, edények mosogatására, vízosztásra, etetésre, mosásra és teregetésre, fűnyírásra, fapakolásra szokták megkérni. Ezeken felül nagy segítséget jelentene, ha találnának jelentkezőt az épületeik tisztasági festésére, meszelésére. Mindent egybevetve, 8-10 személynek már nagyon örülnének, hogy legalább a hétvége mindkét napján ne az eleve leterhelt dolgozókat foglalkoztassák. Gondolkodnak célzott kampányban is, amivel 100-120 olyan állandó adományozót keresnének, akik havi kétezer forintot mindig elutalnak, hiszen ebből már fel tudnának venni új alkalmazottat.

Rendszeresen segítő kezekből van jelenleg a legkevesebb a menhelyen
Fotó: Illusztráció: MW-archív
Fotó: Gábor János

Békési Marianna kérdésünkre elárulta: továbbra is nagyon komoly gondot okoznak a város területén és környékén megjelenő nem kívánt szaporulatok. Sokszor riasztják őket rossz körülmények között tartott, vagy veszélyes ebekhez, viszont ezekben az esetekben meg van kötve a kezük, hiszen az alapítványnak nincs joga ahhoz, hogy bejelentésre elkobozza más emberek tulajdonát. Ehhez hivatalos eljárás, majd határozat kell, ami az állatvédelmi hatóság, tehát mindenhol a helyi jegyző hatásköre. Ha nála sikerül végigvinni az ügyet, az alapítvány is léphet, de ennek hiányában nem tehetnek semmit.

A menhely a kóbor kolóniák visszaszorítása érdekében fenntartja az ivartalanítási programot is, és az elnök ígérete szerint ez egészen addig így marad, amíg bírják erővel, pénzzel. Jelenleg minden kutya- és macskafajta gazdája számára biztosítják a műtétek legalább harminc, bizonyos esetekben száz százalékát. A néha akár több tízezer forintra rúgó költségtámogatásért egy űrlapot kell kitölteni és visszaküldeni. Ez az Összefogás az Állatokért Kalocsa Facebook-oldalon, privát üzenetben igényelhető.

– Folytatjuk a tápgyűjtő akcióinkat is.

Legközelebb augusztus 6-án és 7-én, pénteken és szombaton, nyitvatartási időben várjuk az adományozókat a kalocsai Spar-ban

– mondta Békési Marianna, aki hozzátette: az akció gyakorlata annyiban változott, hogy állateledelt még mindig elfogadhatnak a helyszínen, viszont készpénzt már nem. Előre is köszönik minden nagylelkű támogató adományát!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában