galériával

2021.08.28. 15:30

Állandó tárlat nyílt Kisszálláson, a volt vadászházban

Négymillió forintot nyert Kisszállás önkormányzata az Agrárminisztérium helyi értékeket népszerűsítő Hungarikum-pályázatán tavaly. Egy, az ötvenes években épült szolgálati lakást, volt vadászházat újítottak fel, amely állandó kiállítóhelyként működik mostantól, bemutatva a település értékeit.

Pozsgai Ákos

Fotó: Pzsgai Ákos

Az Agrárminisztérium szívügynek tekinti a hungarikumokat, melyek helyi értékként indulnak el egy-egy településről. Kisszálláson 2014-ben alakult meg a Települési Értéktár Bizottság, majd személyi változások után 2020-ban új tagokkal bővült. A bizottság javaslatára adta be az önkormányzat a volt vadászház felújítására a pályázatot azzal a céllal, hogy ott településiértéktár-bemutató teret alakítson ki – hangzott el az ünnepségen.

A kivitelezési munkálatokat a Gas Star Bt. végezte Lengyel Zsolt vezetésével. A felújítás során a több mint hetvenéves épületet egy állandó kiállításnak helyet adó bemutatóteremmé alakították át, az elhasználódott nyílászárókat újakra cserélték, a külső és belső falakat újraburkolták, a víz- és elektromos hálózatot is felújították, valamint alapos felújításon esett át a tetőszerkezet is.

Felújították az ötvenes években épült házat, melyben bemutatják a település értékeit
Fotó: Pozsgai Ákos

A települési értéktárba eddig húsz értéket vett fel, egyebek mellett az egykori uradalmi épületeket és azok történetét, például az általános iskolának is helyet adó egyemeletes, alápincézett Boncompagni-kastélyt, amely 1855–56-ban épült neoklasszicista stílusban, az óvodát, a Piros Hetes Vendéglőt, a Forradalmak szobrát és a több mint négy évtizede működő Kisszállási Népdalkört, melynek tagjai egy dalcsokorral közreműködtek az átadóünnepségen is.

Rozsnyai Attila polgármester, Patocskai Ferenc, a helyi értéktárbizottság elnöke és Brassó Imre Álmos harkakötönyi polgármester közösen vágták át az értéktárház bejáratánál kifeszített nemzeti színű szalagot. Az avatóünnepségen kihelyezett űrlapot kitöltve javaslatot lehetett tenni, hogy mivel bővítsék tovább a helyi értékek listáját.

Az épület közelében elhelyeztek egy faragott padot is, amelyet a 2019. júniusban tartott fafaragó táborban készített Katona Szonja és Hadaró Szabolcs. A padot tölgyfából faragták ki láncfűrésszel, mindkét oldala Kisszállás címerét mintázza, a pajzsot és a griffmadarat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában