galériával

2021.08.18. 13:55

A magyar népdalkincs értékeit ápolja az érsekhalmi kórus

Fennállásának 35. évfordulóját ünnepelte az Érsekhalmi Hagyományőrző Népdalkör az elmúlt napokban. A helyi közösségi házban a kórus relikviáiból nyílt kiállítás, majd ünnepi Hangversenyt adtak a tagok.

Pozsgai Ákos

Fotó: Pozsgai Ákos

Az Érsekhalmi Népdalkör 1986 februárjában alakult Deli Ferenc egykori iskolaigazgató kezdeményezésére, a kórust azóta is Takács Lajosné, ének-zene szakos tanárnő vezeti, aki a falu kulturális életének egyik aktív mozgatórugója, munkájáért 2002-ben Érsekhalmáért Kitüntetést kapott. A kórusvezető köszöntőjében kiemelte, hogy a magyar népdalkincs ápolását vállalták fel. – Elsősorban a Baja-Érsekhalma-Jánoshalma régió, valamint az alföldi dialektusú népdalokat éneklünk, de repertoárunkban szerepelnek erdélyi, felvidéki és vajdasági népdalcsokrok is – mondta el az énekkar vezetője.

A népdalkör hagyományt teremtett Érsekhalmán,

a Népzenei Találkozók szervezésében is, 2010-ben Bács- Kiskun megyéből, és az ország más megyéjéből is érkeztek dalosok, néptáncosok, népi hangszeresek, akikkel jó barátságot ápolnak, azóta rendeztek országos minősítőket, regionális versenyeket is. A nemzetközi kórustalálkozókon való eredményes szereplés mellett több alkalommal léptek fel jótékonysági hangversenyeken is, mint például az erdélyi Farkaslaka árvízkárosultjaiért is.

– Szép és jelentős ünnep ez a népdalkörnek, de ünnep Érsekhalmának is, valamint az egész magyar népzenei mozgalomnak, hiszen az ünnepeltek tevékenysége nélkül szegényebb lenne e táj zenei élete – fogalmazott köszöntőjében Ledniczky Krisztina, Érsekhalma alpolgármestere, aki szerint a népdalkör tagjai pótolhatatlan feladatot látnak el.

A népdalkör jubileumi ünnepségére meghívást kapott Zsigó Róbert családokért felelős parlamenti államtitkár, a térség országgyűlési képviselője is, aki részt vett az eseményen.

Fotó: Pozsgai Ákos

– Magunk is tanúi lehettünk miként született újjá a népzenei mozgalom az 1970-es évek elején, az emberek újra megérezték a közös éneklés örömét, s a korábban eltemetett népdal ismét a nemzet közkincsévé magyarságunk fenntartó erejévé vált – emlékeztetett az alpolgármester, aki úgy látja, hogy többek között az olyan lelkes embereken múlik, hogy mennyire van jelen a népdal a mindennapjainkban, mint az érsekhalmi kórus tagjai.

Habár a kórus tagjai az elmúlt három és fél évtized alatt részben kicserélődtek, néhányan sajnos már nem lehetnek köztük, úgy tűnik, hogy lesz utánpótlás is, hiszen gyerekek is énekelnek a kórusban szép számmal.

A több sikeres pályázat és az állandó önkormányzati támogatás mellett, a népdalkör a jelentősebb eredményei között szerepel, hogy a Magyar Rádió két alkalommal is hangfelvételt készített velük, készült CD-felvétel is, nyolc alkalommal kaptak országos arany minősítést a Kórusok Országos Tanácsától, valamint egy alkalommal arany minősítést a Kárpát-medencei Vass Lajos versenyen, emellett Hagyományőrző címmel is rendelkeznek és Érsekhalma Kitüntetését is megkapták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában