galériával

2021.07.27. 11:30

Új versenyautót terveztek a kecskeméti egyetem járműépítői

A Neumann János Egyetem KEFO Motorsport járműépítő csapata tartott bemutatót hétfőn hamarosan elkészülő, új versenyautójáról az egyetem Campusán.

Horváth Péter

Fotó: BUS CSABA

A járműépítő csapat lehetőséget biztosít arra, hogy a hallgatók egy formula-autó megépítésével a gyakorlatba is átültethessék a megszerzett tudásukat. Az új fejlesztésű autóval a nemzetközi szintű Formula Student versenyein indulnak, aminek legközelebbi futamát augusztusban rendezik meg a Hungaroringen.

Dr. Fülöp Tamás rektor a sajtótájékoztatót megelőzően hírportálunknak elmondta, hogy az egyetem hallgatóiból álló járműépítő csapat nagyon magas szintű fejlesztési munkát végzett.

Az egyetem oktatói tevékenységével járul hozzá a fejlesztéshez, illetve biztosítja a felszereléseket és a helyszínt, emellett külső céges partnerei és alapítványa révén anyagilag is hozzájárul a költséges fejlesztési folyamathoz. A Kecskeméti Felsőoktatásért Alapítvány 3,9 millió forinttal járult hozzá a csapat felkészüléséhez.

Fülöp Tamás hangsúlyozta, hogy a járműépítő projekt egyben utat jelent ahhoz, hogy az egyetem élvonalbeli fejlesztései utat találjanak a vállalatokhoz.

Hozzátette, hogy a nemzetközileg is rangos Formula Student sorozatra való felkészülés nagyon hasznos a hallgatók számára, akik versenyhelyzetben szembesülhetnek olyan feladatokkal, melyek esetleg egy vállalati munka során jelentkezhetnek.

A bemutatón dr. Weltsch Zoltán rektorhelyettes köszöntötte a jelenlévőket és a csapat munkáját méltatta.

Az új fejlesztésekről a 45 fős csapat főmérnöke, Szentgyörgyi Szilveszter beszélt. Új autót tervezett a csapat, a fő szempont a megbízhatóság volt, emellett jelentősen, mintegy 10 százalékkal csökkentették a jármű tömegét és a futómű geometriájának áttervezésével javítottak a vezethetőségén.

Az új autó hamarosan elkészül, lényegében az utolsó simításokat végzik rajta a mérnökifjak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában