beruházás

2021.07.24. 06:55

Új tetőcserepeket kap a halasi gimnázium keleti szárnya

Felújítják a Szilády Áron Református Gimnázium keleti épületszárnyának tetőszerkezetét, és új villámhárító rendszert is kap az épület. Az idén 357 éves intézményben az elmúlt két évtizedben jelentős felújítások és fejlesztések valósultak meg több száz millió forint értékben. A fenntartó Kiskunhalasi Református Egyházközség újabb, közel egymilliárd forint értékű fejlesztéseket tervez – mondta el Bödecs Pál református lelkész.

Pozsgai Ákos

a_20210723_refgimnazium_tetofelujitas-halas_PA_PN

Fotó: Pozsgai Ákos

A jelenleg zajló tetőfelújítás folytatása annak a fejlesztésnek, amely már évekkel ezelőtt elkezdődött, akkor a gimnázium épületének középső és nyugati szárnyán újították fel a tetőszerkezetet, valamint szereltek fel napelemeket a tetőre. A mostani felújítás során is a régi cserepeket és cserépléceket leszedték, csak a gerendák maradtak meg, amelyek megfelelő, jó állapotban vannak, néhányat kell csak közülük megerősíteni – sorolta a beruházás részleteit Bödecs Pál, aki elmondta, a tető felújításával a tanévkezdésre elkészülnek a kivitelező cég szakemberei. Az új cseréplécek a helyükre kerültek, jelenleg az új cserepeket rakják fel. Megtudtuk azt is, hogy az épület villámhárító rendszerét is újra helyreállítják. A következő lépésben az épület teljes külső homlokzatát fogják felújítani, korábban már az összes külső nyílászárót újakra cserélték, ezért csak a külső falak festése lesz hátra.

Megújult az iskola aszfaltos kézilabdapályája is, amely új réteget kapott, mindjárt a nyári szünet első napjaiban.

Korábban elkészült egy rekortán, valamint egy műfüves sportpálya is. A rekortánborítású pályát a téli hónapokban műjégpályává szokták átalakítani, ami nemcsak az iskola diákjai és tanárai körében, de a külső sportolóvendégek számára is rendkívül népszerű.

A nem túl távoli fejlesztési terveket vázolva Bödecs Pál elmondta, hogy megoldásra vár a műfüves pálya feletti buboréksátor sorsa is, amelyet szeretnének fix sportcsarnokkal kiváltani. Erre vonatkozóan két elképzelés szerint a jelenlegi műfüves pálya helyén épülne fel az iskola sportudvarán a létesítmény, a másik tervezet szerint viszont a gimnáziummal szemközt, a Thúry József utcán lévő református konviktus udvarán, az egykori Babó-kúria szomszédságában. A kúria épületét, amely az utóbbi évtizedekben önkormányzati szociális bérlakásoknak adott otthont és jócskán leamortizálódott, a református egyház részletfizetéssel vásárolja meg a halasi önkormányzattól, ennek utolsó részlefizetése jövőre várható, ekkor kerül át az ingatlan az egyház tulajdonába. Ezt követően szeretné a református egyház teljesen felújítani a Babó-kúria épületét, ahol közösségi tereket alakítanának ki szakköröknek és egyéb iskolai szabadidős programoknak.

Sportcsarnok építését tervezik

A gimnázium tervezett sportcsarnokának megépítése és a kúria épületének felújítása együttesen 500 millió és egymilliárd forint közé tehető, függően a várható további építőanyag-áremelkedéstől. Az ehhez szükséges pénzt a halasi reformátusok javarészt állami pályázati forrásból és központi egyházi támogatásból szeretnék előteremteni – tájékoztatta a baon.hu-t Bödecs Pál református lelkész.

A tetőcsere után a következő lépésben az épület teljes külső homlokzatát újítják fel
Fotó: Pozsgai Ákos

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában