beruházás

2021.07.04. 15:30

Megújult a belvízelvezető hálózat egy része Garán

Földmedrű nyílt árkokat, beton és vasbeton átereszeket, folyókákat alakítottak ki Garán.

Márton Anna

Faa Béla polgármester örül a fejlesztésnek

Fotó: Márton Anna

A község önkormányzata 50 millió forintos támogatásra pályázott a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban csapadékvíz-elvezetésre a Települési környezetvédelmi infrastruktúra-fejlesztések című felhívás keretében.

A sikeres pályázatnak köszönhetően vissza nem térítendő uniós forrásból a község leginkább belvízzel veszélyeztetett területeinek jelentős részén oldódtak meg a csapadékvíz-elvezetési problémák mindösszesen 1100 méter hosszan. Eddig a település több részén hiányosan, illetve nem megfelelő lejtéssel volt a csapadékvíz-elvezető hálózat kiépítve, a cél ennek helyrehozása volt. A fejlesztés keretében földmedrű nyílt árkokat, beton és vasbeton átereszeket, folyókákat alakítottak ki – tudtuk meg Faa Béla polgármestertől. Az elöljáró azt is elmondta, hogy

az 50 millió forintos uniós pályázati forrásból a településen jelentős mértékben megújult a belvízelvezető hálózat a Petőfi utca, a Zrínyi utca, a Partizán utca, a Páncsics utca környékén mintegy 250 méter hosszú szakaszon.

A projekt kapcsán elvárás volt, hogy kizárólag csak a területen vissza nem tartható, ott nem hasznosítható többletvizek kerüljenek elvezetésre, mely elvet a település teljes mértékben magának érzi. A beruházás célja alapvetően megvalósult, ami a belterületeken jelentkező csapadékvíz elvezetése volt.

– Ez az elv érvényesül a Partizán utcában épülő földmedrű csatornával. A beruházás célja az volt, hogy a belterületen jelentkező fölös csapadékvíz megfelelő módon elvezetésre kerüljön, így mentesítve legyenek a belterületi ingatlanok, létesítmények a belvizek káros hatásai alól. A fejlesztés során megvalósul a vizek helyben tartásának követelménye, valamint a káros többletvizek által okozott károk csökkennek, illetve megszűnnek a jövőben – mondta el a baon.hu-nak Faa Béla, a település polgármestere, akitől megtudtuk, hogy folytatják a pályázást a csatornázás második ütemére, melyre szintén a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban van lehetőség ebben az évben is.

Faa Béla polgármester örül a fejlesztésnek
Fotó: Márton Anna

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában