videóval

2021.07.02. 09:08

Kecskeméten engedték szabadon a macska szájából mentett kuvikot

Egy macska szájából mentették meg azt a kuvikot, amelyet a Kiskunságban engedtek szabadon, Kecskemét mellett hétfőn.

Várkonyi Rozália

Forrás: knp.hu

Fotó: Kiss Mónika

A kistermetű bagoly Mezőfalváról került be a Fővárosi Állat- és Növénykert Vadállatmentő Központjába. A macska gazdája szerencsére időben észrevette és megmentette, majd ezután gyorsan segítségért fordult a Mezőfalvai Nagyközség Önkéntes Tűzoltó Egyesülethez, akik több hasonló esetben is segítettek már. Az Egyesület juttatta el a baglyot Budapestre, a mentőhelyre. Itt három hetet töltött megfelelő ápolás és megfigyelés mellett, majd miután kellően erősnek ítélték, egy táplálékban gazdag, kuvikok számára megfelelő élőhelyen szabadon engedték a Kiskunsági Nemzeti Park területén – írja a knp.hu.

Fotó: Kiss Mónika / knp.hu

A nemzeti park szót ejt a macskatartók felelősségéről, hiszen nem minden macska áldozat ilyen szerencsés, mint a mentett kuvik. A macskák ragadozók, a kistestű madarak legnagyobb pusztítói, az általuk okozott természetvédelmi kár szinte felbecsülhetetlen. Az ugyan igaz, hogy a természet törvénye, hogy a macska vadászik, a madár pedig legyen óvatos és vigyázzon magára, de ez az érvelés nem állja meg a helyét egy olyan világban, ahol a természetesnél nagyságrenddel több a macska a sokszor felelőtlen emberi tartás következtében. Hazánkban mintegy kétmillióra saccolják csak a kóbor macskák számát!

Vannak olyan esetek, ahol ha egy áldozat valahogy mégis megmenekülne a macska éles fogai és karmai közül, a macska nyálában olyan baktérium található, ami ha a zsákmány vérébe jut, még apró, felületi karcolás esetén is napokkal később a madár pusztulását okozhatja.

A Kiskunsági Nemzeti Park összegyűjtötte, hogy felelős macskatartóként mit tehetünk:

  • Az egyik legfontosabb, hogy ivartalanítsuk kedvencünket és ne szaporítsuk feleslegesen az állományt.
  • Költési időszakban próbáljuk megoldani, hogy a macska csak napnyugtától napkeltéig tartózkodjon a szabadban, az énekesmadarak ilyenkor nem aktívak. Különösen igaz ez a fiókareptetési időszakra, amikor számos madárfaj még röpképtelen, de a fészket már elhagyott fiókái bokrokon és az aljnövényzetben várják az őket még etető szüleiket.
  • Közel sem tökéletes megoldás, de beválhat, ha a cicára csengős nyakörvet teszünk.
  • Macskás környéken figyeljünk arra is, ha madárodút rakunk ki, lássuk el macska elleni védelemmel, illetve etetőt és itatót is csak olyan helyre tegyünk, ahol a madarak belátják a környéket és nincs fedezéke a macskának.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában